Consultarea a starnit proteste internationale si a sporit tensiunile intre Moscova si Tbilisi

Duminica tensionata in regiunea Caucazului de Sud. Referendumul pentru independenta si de alipire la Rusia, organizat in regiunea separatista din Georgia, Osetia de Sud, a starnit protestele vehemente ale comunitatii internationale si mai ales ale Tbilisiului. Situatia repeta cazul Transnistria. Consultarea, ale carei rezultate nu vor fi recunoscute, reprezinta inca o demonstratie de forta si o reafirmare a influentei Moscovei in spatiul ex-sovietic. Aceasta nu va face decat sa escaladeze tensiunea deja existenta intre Tbilisi si Moscova.

Circa 55.000 de oseti s-au prezentat ieri la urne pentru a vota in favoarea independentei regiunii si alipirea ei la Federatia Rusa. Referendumul controversat pe plan international, agreat si sustinut insa de Moscova, s-a suprapus si cu alegerile prezidentiale, victoria revenindu-i, previzibil, actualului presedinte, Eduard Kokoiti, om de afaceri fost comunist si cunoscut promoscovit.

In ajunul referendumului, Osetia a acuzat serviciile secrete de la Tbilisi ca au incercat sa-l asasineze pe presedintele Kokoiti. Potrivit autoritatilor separatiste, un fost ministru de la thinvali a recunoscut la interogatoriul KGB oset ca i s-ar fi oferit 7,5 milioane de dolari pentru a-l lichida pe Kokoiti.

Rusia alimenteaza butoiul cu pulbere din spatiul ex-sovietic

Regiunea separatista autoproclamata "republica sovietica" in 1990, decizie nerecunoscuta de Georgia, se intinde pe o suprafata de doar 3.900 de kilometri patrati si are maximum 70.000 de locuitori, ortodocsi si vorbitori ai unei limbi apropiate de persana. Desi insignifianta ca marime, regiunea situata pe malul estic al Marii Negre si alipita de Lenin in 1922 Georgiei sovietice, a fost dupa implozia URSS un continuu focar de conflict in zona, alaturi de alte trei regiuni separatiste din spatiul ex-sovietic, Abhazia (Georgia), Transnistria (Republica Moldova) si Nagorno Karabah (disputat de Armenia si Azerbaidjan).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.