Imaginati-va un uragan de dimensiuni comparabile cu ale intregului Pamant.

Cam asa arata furtuna care bantuie in aceste zile la polul sud al planetei Saturn - si ale carei imagini spectaculoase au fost captate de misiunea Cassini. O furtuna de 8.000 de kilometri in diametru - primul uragan detectat vreodata in spatiu, pe o alta planeta decat Pamantul.

Imaginile captate ne arata o forma tipica de uragan: un ochi central inconjurat de vartejuri de nori, rotindu-se cu peste 500 de kilometri pe ora. Spre deosebire de furtunile terestre, insa, uraganul de pe Saturn nu se deplaseaza ci pare fixat la polul Sud. Cu alte cuvinte, arata ca un uragan, insa nu se comporta asa cum ne-am astepta.

Este sarcina misiunii Cassini sa observe in continuare acest ciudat fenomen atmosferic si sa-i ajute pe cercetatori sa ajunga la o concluzie.
Exista o serie de trasaturi stranii in jurul acestui fenomen atmosferic. Mai intai, prin forma sa, el seamana mai degraba cu un uragan terestru decat cu pata rosie de pe Jupiter - o alta mare furtuna extraterestra.

Are aproape toate caracteristicile unui uragan - ceea ce este ciudat cata vreme formarea uraganelor are loc pe Pamant deasupra oceanelor - or, pe Saturn, nu exista mari. Asa ca, deocamdata, ne aflam in fata unui fenomen necunoscut.

Nava spatiala Cassini a trimis 14 imagini ale acestei gigantice furtuni, luate de la peste 300 000 de km deasupra suprafetei planetei. Pornind de la acestea, specialistii spera sa afle mai multe in lunile urmatoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.