Semnalul de alarma tras de Bulgaria, care a anticipat un dezastru energetic daca vor fi inchise ultimele doua reactoare ale centralei de la Kozlodui, a avut, se pare, efect. Scoaterea din functiune a celor doua blocuri de fabricatie sovietica a fost una din conditiile ridicate de UE pentru demararea negocierilor de aderare.
Cu toate acestea, ultimul raport prezentat de Geoffrey van Orden, raportorul Parlamentului European pentru Bulgaria, cere exact contrariul. Van Orden considera necesar ca cele doua unitati sa continue sa produca energie electrica. Motivatia ar fi faptul ca Bulgaria, un important furnizor de electricitate din Balcani, asigura rezervele necesare in regiune.

Raportorul european considera ca problema sigurantei este prioritara, mai ales ca centrala de la Kozlodui a fost dotata cu echipamente considerate de europeni depasite insa, cu toate acestea, van Orden crede ca trebuie gasita o solutie de compromis. Acesta a cerut din partea structurilor europene flexibilitate in ceea ce priveste data inchiderii unitatilor trei si patru. Pe de alta parte insa Europa se confrunta cu o criza in producerea de energie, iar inchiderea unor unitati vitale pentru zona balcanica nu este chiar la indemana Comisiei Europene. Raportul final privind Bulgaria poate fi inca modificat pentru ca institutiile europene vor vota documentul in cursul zilei de luni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.