Premierul turc a incercat sa imbuneze Comisia Europeana inainte de Raportul de tara, prin modificarea legii privind denigrarea natiunii turce.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca va modifica articolul 301 din Codul penal, controversatul articol conform caruia a insulta natiunea turca este o fapta penala. Comisia Europeana urmeaza sa publice miine raportul privind progresele Turciei in incercarea sa de a accede la Uniunea Europeana, un raport care nu va fi deloc favorabil Ankarei. Unul dintre punctele pe care Bruxelles-ul le reproseaza turcilor este incalcarea dreptului la libera exprimare.

"Studiem mai multe optiuni prin care sa modificam articolul 301 astfel incit sa fie in armonie cu spiritul reformelor cerute de UE", a declarat duminica Erdogan, in incercarea de a imbunatati, in al doisprezecelea ceas, raportul Comisiei. Nu mai departe de saptamina trecuta, Erdogan respingea posibilitatea modificarii acestei legi. Pe baza acestui articol a fost inculpat inclusiv recentul cistigator al Premiului Nobel pentru Literatura, Orhan Pamuk. Acesta fusese inculpat pentru ca declarase, in presa straina, ca, in timpul Primului Razboi Mondial, turcii ar fi ucis peste un milion de armeni. Statul turc a renuntat in cele din urma la proces, dar Pamuk nu a fost singurul care a riscat inchisoarea din cauza referirilor la genocidul armean.

Ciprul, principalul obstacol

Principalul obstacol in accelerarea procesului de negociere dintre Turcia si UE il constituie insa refuzul Ankarei de a-si deschide porturile navelor cipriote. Ciprul a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto astfel incit sa blocheze negocierile cu Turcia daca aceasta tara continua sa ii refuze accesul in porturi.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.