Guvernul american a organizat in 1999 o serie de exercitii de razboi secrete care i-au permis sa estimeze ca o invazie a Irakului ar necesita 400.000 de soldati fara a garanta evitarea haosului, releva documente facute publice sambata cu ocazia unui seminar organizat de Universitatea George Washington si citate de AP. Circa 70 de conducatori militari, ai serviciilor de informatii si diplomati au participat la aceste exercitii, codificate Desert Crossing, si trebuiau sa evalueze numarul maxim al soldatilor necesari pentru a asigura ordinea, inchiderea frontierelor si acoperirea altor sarcini in domeniul securitatii.

Documentele relatand aceste jocuri de anticipatie au fost facute publice ca urmare a unei solicitari adresate Arhivelor Securitatii Nationale de Universitatea George Washington, institut de cercetare independent, care si-a bazat cererea pe legea americana a accesului la libera informare.

"Ideea cea mai raspandita este ca eroarea americana consta in faptul ca nu ar fi fost trimisi destui soldati in Irak", a comentat Thomas Blanton, directorul arhivelor. "Dar jocul de razboi Desert Crossing din 1999 sugereaza ca am fi suferit un esec chiar si mobilizand 400.000 de soldati", adauga el. Numarul soldatilor americani in Irak este in prezent 144.000, in timp ce efectivul cel mai important al contingentului a fost atins in ianuarie, cu 160.000 de militari.

Un purtator de cuvant al Comandamentului central american, care a sponsorizat seminarul si a declasificat raportul secret in 2004, s-a abtinut de la comentarii, explicand doar ca aceste documente nu ii erau familiare. Exercitiile sub forma de jocuri de razboi aveau ca obiect sa imagineze cele mai dificile situatii si scenariile cele mai probabile dupa ce un razboi l-ar fi inlaturat pe fostul presedinte irakian Saddam Hussein. Unele din concluziile lor sunt foarte apropiate situatiei actuale in Irak: inlocuirea regimului - problematica, stabilitatea in pericol din cauza diviziunilor religioase si etnice, lupta pentru putere si cresterea sentimentului antiamerican in Iranul vecin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.