Asediul moscheii din orasul palestinian Beit Hanoun s-a incheiat ieri dupa ce trupele israeliene au luat cu asalt lacasul de cult doar pentru a constata ca nu mai era nimeni inautru. Toti cei 15 militanti palestinieni care se refugiasera in moschee in timpul zilei de joi au scapat ieri dimineata ascunsi intre fustele unui grup compact de cel putin 200 de femei. Salvarea celor asediati a fost o operatiune complexa, organizata de gruparea Hamas.

Folosind mesaje codificate, un membru Hamas a chemat femeile palestiniene, prin intermediul postului de radio guvernamental, sa treaca la "actiune". Imediat, peste 3.000 de femei au iesit pe strazile orasului Beit Hanoun, unul dintre cele doua orase palestiniene perchezitionate, si au inceput sa scandeze lozinci anti-israeliene. Cind au ajuns in dreptul trupelor israeliene care incercuisera moscheea, citeva femei le-au adresat soldatilor injurii si blesteme, iar din mijlocul multimii niste miini indraznete au aruncat cu pietre si cartofi. Atunci, asa cum era de asteptat, soldatii au tras in aer, ca sa le potoleasca.

Dupa unele surse, gloantele au ricosat din zidurile cladirilor si o femeie a murit, iar alte zece au fost ranite. Imediat, s-a declansat isteria. Peste 200 de femei s-au refugiat imediat in moschee, in panica generala gestul lor fiind ceva firesc.

Dupa citeva zeci de minute, soldatii le-au permis femeilor sa se intoarca la casele lor. Dar, undeva in mijlocul grupului, bine infofoliti in hainele lungi si negre ale femeilor musulmane, s-au ascuns si militantii palestinieni. La citeva ore, banuind ce s-a intimplat, soldatii israelieni au luat cu asalt moscheea goala. Spre seara, una dintre femei, Um Mohammed, in virsta de peste 40 de ani, a declarat unui reporter francez: "Ne-am riscat vietile ca sa ne salvam barbatii si copiii. Nu era normal?".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.