Confruntata cu o imbatranire accentuata a populatiei, Europa trebuie sa revizuiasca modelul ce guverneaza piata muncii, sa elimine sistemul de pensionare anticipata si sa modifice plafonul de pensionare, e estimat Comisarul pentru afaceri economice al UE, Joaquin Almunia.

"Sistemele de pensii, sanatate si servicii sociale pentru persoanele in varsta vor deveni imposibil de sustinut daca nu se vor face schimbari", a afirmat, conform NewsIn, comisarul spaniol intr-un interviu acordat cotidianului Liberation.

"Imigratia ar putea sa amortizeze aceasta problema pe termen scurt si mediu, dar nu si pe termen lung", a precizat acesta, inainte de a ajunge la concluzia ca "trebuie suprimat sistemul de pensionari anticipate si chiar majorarea plafonului de pensionare, fara ca acest lucru sa fie absolut obligatoriu".

Pentru a exemplifica, Almunia a prezentat situatia Frantei. "in ultimii 20 de ani, datoria franceza a crescut de mai mult de doua ori, pana la nivelul atins in 2005, de 65% din produsul intern brut, acest stat nereusind inca sa ia masuri eficiente pentru a face fata imbatranirii populatiei.

"Daca acest lucru va continuam cheltuielile legate de acest fenomen vor creste pana la aproximativ 3,1% din PIB, datoria putand atinge chiar si 240% din PIB", a incheiat acesta.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.