Presedintele Bush ar putea fi nevoit sa coabiteze cu un congres dominat de opozitie

A mai ramas exact o saptamana pana la alegerile de la mijlocul mandatului prezidential (asa-numitele "mid-term elections"), cand urmeaza sa fie reinnoite intreaga componenta a Camerei Reprezentantilor (435 de locuri), o treime din Senat (33 de locuri) si 36 posturi de guvernatori, iar razboiul din Irak se afirma ca una din temele dominante ale campaniei electorale, pe fundalul pierderii de popularitate a presedintelui Bush.

Sondajele de opinie confirma avansul Partidului Democrat de opozitie, in detrimentul Partidului Republican de guvernamant, in cazul in care nu se va inregistra un reviriment de ultima ora, presedintele riscand ca in perioada finala a mandatului sau sa fie nevoit sa conlucreze cu un congres dominat de oponentii democrati. "Un ciclon de mare putere ameninta majoritatea republicana in Camera Reprezentantilor", scrie expertul independent Charlie Cook, potrivit caruia "Partidul Republican traverseaza, indiscutabil, cel mai greu moment din istoria sa, de la dezastrul Watergate din 1974".

"Nu va fi deloc usor", recunoaste fostul lider al majoritatii din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay. si Camera superioara a Congresului, Senatul, desi schimbarea raportului de forte e mai dificila, pare a fi la indemana opozitiei. Pusa cu spatele la zid, Casa Alba si impreuna cu ea strategii Partidului Republican mizeaza, in situatia in care statisticile economice le sunt defavorabile, pe factorul antiterorist, sustinand ca masurile adoptate pe acest plan, inclusiv razboiul din Irak, constituie o pavaza impotriva terorismului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.