Cu o saptamana inaintea alegerilor intermediare, democratii sunt pe val. Hillary Clinton are, practic, al doilea mandat de senator in buzunar, iar Nancy Pelosi are sansa sa ajunga sef peste Camera Reprezentantilor. Sondajele arata ca republicanii sunt pe o panta descendenta si doar absenteismul electoratului democrat ii poate salva. Iar o majoritate democrata in Camera Reprezentantilor echivaleaza cu obtinerea unui instrument de control asupra politicii Casei Albe.

Totusi, democratii sunt increzatori in rezultatul votului de la mijlocul mandatului, scrutin care va restabili majoritatea in Congresul american. Sondajele indica o pierdere substantiala de teren pentru republicani, dar nici o tabara nu poate spera intr-o victorie categorica. Interesant este, in acest sens, comentariul din "Washington Post", potrivit caruia, indiferent de rezultatul alegerilor, americanii ar putea fi nevoiti sa astepte mult dupa 7 noiembrie pentru a afla cine va controla Congresul: democratii sau republicanii. Pe de alta parte, "Chicago Tribune", desi crede in victoria democratilor, se intreaba daca acestia sunt si capabili sa pastreze avantajul obtinut la alegeri. Un lucru este insa sigur: americanii s-au saturat. Atat de razboiul din Irak, cat si de scandalurile sexuale, de o politica pe care nu o inteleg. Din acest motiv, analistii favorizeaza ipoteza schimbarii controlului in parlamentul american.

Soldatii mor pe capete

In Senat, situatia este mai echilibrata, iar sondajele nu anunta ca republicanii vor pierde avantajul. In prezent, 44 de locuri apartin democratilor, 55 revenind republicanilor. Este un singur independent. Presa de peste Ocean da insa ca sigura batalia pentru locurile din Camera Reprezentatilor, acolo unde republicanii detin 232 de locuri, cu 30 mai multe decat democratii. Potrivit "Newsweek", democratii sunt creditati cu 53 la suta din intentiile de vot, republicanii, cu 49 de procente.

Daca partidul lui George Bush pierde majoritatea, democratii vor reusi sa fie cu un pas inaintea administratiei prezidentiale. O majoritate in Camera Reprezentantilor inseamna sefia comisiilor si, implicit, declansarea unor anchete deloc confortabile pentru Casa Alba, printre care cea referitoare la razboiul in Irak, mai ales dupa cea mai sangeroasa luna de la invazia trupelor americane, cand s-au inregistrat o suta de morti in randul soldatilor SUA. De asemenea, democratii ar putea decide ce legi intra in dezbaterea Congresului. Desi saluta o eventuala schimbare a raportului de forte din Camera, analistii de la Washington sustin ca acest lucru nu va fi posibil fara o unificare a democratilor, ajunsi in fruntea sondajelor in mare parte din cauza scandalurilor din tabara adversa si nu datorita unei politici pe placul electoratului.

In plus, actuala opozitie va putea sa ii puna bete in roate presedintelui Bush care, indiferent de majoritatea din Congres, isi pastreaza dreptul de veto, cu atat mai mult cu cat va reusi sa convinga republicanii nemultumiti de politica de la Casa Alba ca "isi doreste cu adevarat sa schimbe Washingtonul". Sansa le-ar putea surade democratilor, cu Nancy Pelosi ca sef al Camerei Reprezentantilor, el fiind deja la conducerea minoritatii democrate. Opozitia crede ca o victorie la legislativele de peste o saptamana ar fi un semnal bun si o relansare a luptei pentru alegerile prezidentiale din 2008.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.