In urma cu o saptamana, bulgarii nu au dat navala la sectiile de votare. Prin urmare, absenteismul ridicat a impus organizarea unui al doilea scrutin prezidential. Dar nici ieri lumea nu s-a inghesuit la urne. Dar deja nu mai conta: invingator este candidatul cu cel mai mare numar de voturi. Pretendenti au fost Gheorghi Pirvanov, actualul ocupant al celei mai inalte functii in stat si favorit al cursei, si liderul ultranationalist Volen Siderov.

La confruntarea electorala din 22 octombrie, Pirvanov a intrunit 64 la suta din voturile exprimate. Siderov, presedintele formatiunii Attaka, a reusit un scor modest, de circa 20 procente. O diferenta uriasa, imposibil de depasit, decretau analistii inainte de vot. O distanta care, afirmau plini de convingere comentatorii politici, ii asigura lui Pirvanov o victorie fara probleme.

"Aventura temerara"

Birourile de vot s-au deschis ieri, la prima ora, pe tot cuprinsul Bulgariei. Pe listele electorale - 7,8 milioane de inscrisi. Pana la orele pranzului, isi exercitasera dreptul constitutional circa 22 de procente. O participare mai slaba decat saptamana trecuta. Dar, nu mai conta. "Nu este vorba de un vot pentru ceva care s-a facut deja, este vorba de un vot pentru ceea ce ne-a mai ramas de facut pe drumul nostru spre viitor", declara Pirvanov. "A lua totul de la zero reprezinta o aventura temerara", adauga el. In varsta de 49 de ani, presedintele demisionar, care a coordonat transformarea Partidului comunist in Partid socialist, se prezinta ca "presedintele tuturor bulgarilor". Realegerea sa ar trebui sa relanseze sprijinul popular acordat coalitiei guvernamentale, formata in jurul socialistilor dupa disputatele alegeri legislative din 2005.

Un ultim apel

"La 29 octombrie, vom alege intre a lasa mafia sa guverneze in liniste alti cinci ani de acum inainte, in loc sa eliminam aceasta pata pe obrazul societatii", a lansat, la randul sau, Siderov in ultimele zile ale campaniei electorale. "Am votat in favoarea unei puteri capabile sa demaste coruptia care domneste printre conducatorii politici ai tarii, pentru o putere care sa faca glasul Bulgariei auzit in restul Europei", a adaugat Siderov, iesind din sectia de votare si adresandu-se ziaristilor.

Paradoxuri

Ultimele sondaje au aratat ca majoritatea bulgarilor apreciaza activitatea depusa de Pirvanov pentru refacerea imaginea tarii si pentru ancorarea ei in structurile europene. Totusi, o anumita frustrare se face simtita intr-un stat unde, in pofida unei cresteri economice preconizate pentru acest an de 6 procente, puterea de cumparare este inferioara celei de dinainte de caderea comunismului, in 1989 si unde salariul mediu, de 160 de euro pe luna, este cel mai scazut din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.