Ieri dimineata, sute de angajati ai primariei au curatat si au spalat strazile Budapestei de singele varsat cu ocazia luptelor de luni. In statiile de metrou, pe strazi si in fata cladirilor oficiale au patrulat incontinuu citeva mii de jandarmi cu scuturi si caschete, inarmati pina-n dinti.

Locuitorii orasului, vizibil timorati, n-au mai organizat nici un fel de protest. De altfel, conform unui sondaj efectuat ieri, aproape trei sferturi dintre maghiari condamna revoltele violente din "lunea cea mai neagra" a Ungariei, care s-au soldat cu 167 de raniti si 131 de arestari, si numai 38 la suta considera ca politia a fost "prea agresiva". Majoritatea persoanelor arestate au fost supuse unui interogatoriu si apoi au fost eliberate. Marti seara, Parlamentul ungar a refuzat sa ia in discutie evenimentele.

Parlamentarii puterii au spus ca orice subiect care este supus atentiei legislativului trebuie sa fie programat dupa cel putin 14 si cel mult 28 de zile de la depunerea cererii. In acest context, opozitia a refuzat sa depuna cererea si a parasit Parlamentul. Premierul a fost invitat ieri la un post de televiziune si a precizat: "Cei care au vrut sa-mi faca mie rau au jignit poporul maghiar, nesocotind cinstea ce se cuvenea comemorarii Revolutiei din 1956. Eu sint de acord ca cetatenii au dreptul de a organiza demonstratii, dar ce a fost luni seara pe strazile Budapestei a fost, de fapt, o rascoala. Asa ceva nu poate fi tolerat. Opozitia s-a jucat cu focul si era normal sa se arda".

Manifestatiile de protest din Budapesta au provocat pagube minore, de numai 3.700 de euro pe domeniul public si de circa 18.500 de euro pe domeniul privat, in zona podului Elizabeth. Protestatarii au inlaturat schelele cladirilor aflate in reconstructie si au inaltat baricade in centrul districtului. Apoi au smuls pavajul de pe strazi, au distrus masinile din parcari si au spart geamurile magazinelor. Primarul orasului a declarat ca guvernul districtual va aloca fondurile necesare repararii cladirilor afectate. Ironia sortii: numarul celor care apreciaza acum ca premierul Ferenc Gyurcsany ar trebui sa demisioneze a scazut cu 10%, fata de saptamina trecuta.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.