Dupa razboiul caricaturilor, Europa si Orientul Mijlociu au alt motiv de dispute: valul ce acopera capul si chipul femeilor

Discutiile despre purtarea valului islamic iau amploare in Europa. Daca in Franta valul a fost interzis in scoli, dezbaterea abia incepe in Olanda si Marea Britanie, unde tonul l-a dat fostul ministru de externe, Jack Straw, dupa o ampla dezbatere pe aceasta tema din presa locala. Parlamentul olandez a inceput sa-si bata capul cu valul islamic abia saptamana trecuta.

Cand va fi luata si o decizie, ramane de vazut. Dar tara cu cele mai mari probleme in acest sens este Marea Britanie. Trevor Phillips, seful Comisiei pentru egalitate rasiala, a avertizat ca discutiile ar putea duce la revolte. "Problema s-a transformat in ceva cu adevarat urat", a declarat acesta pentru "Sunday Times", adaugand ca se teme ca declaratiile oficialilor sa determine o reactie in lant care sa culmineze cu proteste stradale, asa cum s-a mai intamplat si in urma cu cinci ani.

In Franta s-a interzis purtarea valului, precum si a altor simboluri religioase considerate ofensive, in scolile de stat, din 2004, dar acesta poate fi purtat in universitati. In Turcia, valul care acopera capul este interzis in spatiile publice, inclusiv in scoli, universitati si in cladirile oficiale. In Germania, interdictia purtarii valului este lasata la latitudinea fiecarui stat in parte, dar la mijlocul acestei luni au reinceput discutiile pe aceasta tema.

In Italia, in 2005, parlamentul a aprobat pachetul de legi impotriva terorismului care face din ascunderea unei trasaturi in public, inclusiv purtarea valului, o ofensa. In Belgia, in Maaseik, este interzisa purtarea valului care acopera toata fata, in afara de ochi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.