Alexandru Herlea, un membru de vaza al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, inca dinainte de 1989, din exil, si totodata responsabil pentru Europa Centrala si de Est in Comitetul Executiv al Internationalei Crestin Democrate, s-a aflat in tara, venind din Basarabia.

In contextul alegerilor preconizate pentru 6 martie in Republica Moldova si a nevoii stringente de democratizare a regiunii, dar si intr-un moment de transfigurarea profunda a miscarii crestin-democrate din Romania, ne-am adresat profesorului Herlea instigandu-l la o mini-dezbatere organizata la ziarul ZIUA. Integrarea Basarabiei in UE ar aduce "de la sine" Unirea cu Romania, ne spune profesorul Herlea, descalcind prin acest enunt si motivele pentru care o sumedenie de personaje se ridica acum impotriva politicii externe a presedintelui Traian Basescu de sprijinire a Republicii Moldova, fost si actual dominion al Rusiei dar o provincie istorica romaneasca.

"Crestin democratia va juca foarte curand, din nou, un rol cheie in Romania", este esenta mesajului lui Alexandru Herlea privind Partidul National Taranesc Crestin Democrat condus de Gheorghe Ciuhandu care, in curand, se va transforma in Partidul Popular Crestin Democrat, purtand aceeasi denumire cu partidul condus de Iurie Rosca la Chisinau.

Domnule Alexandru Herlea, sunteti membru al Comitetului Executiv al Internationalei Crestin Democrate responsabil pentru tarile din Europa Centrala si de Est din 2001. Stim ca tocmai ati intreprins o vizita in Republica Moldova. Cu ce scop?

Am fost de curand in Republica Moldova pentru a acorda sprijinul Internationalei Crestin Democrate Partidului Popular Crestin Democrat. Este vorba de un sprijin moral, si nu numai. Partidele membre ale Internationalei Crestin Democrate (ICD) si ale Partidul Popular European (PPE) au fost solicitate sa trimita cat mai multi observatori pentru asigurarea unor alegeri libere, echitabile si transparente. IDC si PPE au adoptat la propunerea mea doua rezolutii privind alegerile din Moldova.

La reuniunea Biroului Partidului Popular European din 4 februarie s-a subliniat efortul Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova care a trimis in Ucraina la recentele alegeri peste 1000 de observatori, iar acesta a fost un lucru deosebit de apreciat. Vreau sa mentionez ca PPCD este din 1999 membru deplin al Internationalei Crestin Democrate, pozitie in care a fost ales cu ocazia reuniunii Biroului ICD de la Bucuresti, organizat de mine in calitatea de vice-presedinte al IDC, functie pe care o detineam atunci. Admiterea PPCD se impunea, eu am sustinut-o si argumentat-o cunoscandu-l si personal pe Iurie Rosca din 1990.

Ce parere aveti despre acest lider politic?

Excelenta. O parere excelenta nu numai despre el, ci despre intreg partidul. Unul din marile lui merite este ca are o echipa tanara, dinamica si plina de devotament. I-am vazut si acum in campania electorala. Am fost cu ei pe teren, am fost impresionat - salile erau pline, intrebarile erau inteligente si pertinente, iar atmosfera generala mi s-a parut extrem de favorabila PPCD. Asta este si parerea unor analisti politici pe care i-am intalnit la Chisinau si care considera ca Voronin si comunistii se afla in declin in acest moment, declin care se accentueaza pe masura ce trece timpul.

Comunistii lui Voronin sunt in cadere

Dar totusi, alte analize si chiar si consilierul prezidential Andrei Plesu indica faptul ca cel mai probabil vor castiga comunistii...

Intr-adevar, comunistii se afla inca pe primul loc in sondaje, insa in declin de un an de zile. In sondaje PPCD este pe locul doi intr-o dinamica de continua crestere. Pe locul trei se gaseste Blocul Moldova Democrata (BMD). Cele trei formatiuni sunt apropiate ca preferinte ale electoratului, ceea ce il face pe Rosca sa aprecieze ca exista o mare probabilitate de alegeri anticipate. Nici una din formatiuni nu va ajunge sa faca aliante de asa maniera incat sa poata fi ales presedintele tarii. Trebuie ca una dintre aceste formatiuni sa controleze doua treimi din voturi, iar acest lucru va fi probabil foarte dificil. In cazul in care dupa trei scrutinuri in Parlament nu se alege un presedinte, atunci se organizeaza alegeri anticipate.

Care credeti ca sunt sansele PPCD?

PPCD este un partid tanar, este un partid care are o ideologie clara, bazata pe valorile crestin-democrate: libertate, democratie, solidaritate. Este un partid ale carui actiuni urmaresc transpunerea in viata a acestei ideologii. Aceasta atitudine a PPCD nu este o atitudine de oportunism si de circumstanta, este o atitudine constanta. PPCD a militat dintotdeauna pro NATO, pro UE, pro democratie, pro economie de piata.

"Moldova Democrata", plina de figuri pestrite

Dar si Blocul Moldova Democrata (BMD) sustine acum ca slujeste aceleasi idealuri: pro europene si euro-atlantice si chiar pro romanesti. Asta cand vin reprezentantii lui la Bucuresti. Cu toate aceste declaratii, Blocul in sine este plin de figuri pestrite, multi colaboratori directi de-ai comunistilor sau apropiati ai puterii moscovite. Ce parere aveti de acest fenomen?

Este o tactica abila. Marturisesc ca si eu am fost indus in eroare. La Chisinau am dat chiar peste un ziar si am crezut ca e ziarul PPCD si de fapt era al BMD. Mesajul era copiat intocmai. BMD este un bloc extrem de eterogen, format din partide care vin din zone diferite, cu abordari diferite, unii care au fost colaboratori ai puterii comuniste, altii care au fost apropiati ai PPCD, cum e cazul lui Oleg Serebrian, un intelectual rafinat care s-a raliat insa acestei miscari controversate politic.

Cum va explicati?

Si la noi am vazut intelectuali respectabili care au facut alegeri politice care nu au fost dintre cele mai fericite.

Comunistii au preluat mesajul european al PPCD

Dar chiar si comunistii au adoptat un mesaj european, prostind lumea, de dincolo sau dincoace de Prut.

Intr-adevar, PCRM are acum pe plan extern optiuni care sunt ale PPCD: pro-NATO, pro UE.

Credeti ca in ambele cazuri avem de a face cu diversiuni electorale?

Este probabil. Urechean, actualul primar al Chisinaului si conducator al BMD impreuna cu cei din Bloc sunt o grupare alternativa agreata de Moscova. Oricum, Urechean continua sa se uite spre Est, chiar daca afirma si pare sa se uite spre Vest. Si aici as face o comparatie cu Voronin care si el, deodata, s-a reorientat spre Vest. Atitudinea lui este una conjuncturala, oportunista. Si-a dat seama ca vantul bate foarte tare in alta directie si s-a reorientat. As face o comparatie cu schimbarea de atitudine a PSD-ului, sau PDSR-ului cum se numea.

Si PDSR care pana la sfarsitul deceniului '90 era anti NATO, pe urma si-a orientat politica copiind programul Conventiei Democrate care plasase Romania cu toata fermitatea spre vest. Din punct de vedere moral lucrurile sunt cel putin jenante, chiar daca din punct de vedere pragmatic este o mare binefacere pentru Romania si o victorie chiar pentru Conventia Democrata. Eu prefer intotdeauna originalul copiei, iar atitudinile lui Voronin, cum au fost si cele ale PSD, nu sunt decat copii. Cred ca un electorat avizat si lucid va sti pentru cine sa voteze. Un recent sondaj din Moldova a aratat foarte clar ca pentru integrarea Moldovei in UE si orientarea spre Vest, de ceea mai mare incredere se bucura PPCD si Iurie Rosca.

Transnistria, intre Rusia, SUA si UE

Din cate stiu, BMD e consiliat de aceeasi echipa moscovita care l-a sprijinit in campania sa si pe fostul premier ucrainean Viktor Ianukovici. De cealalta parte, la PPCD, il avem pe celebrul strateg american Dick Morris, omul care l-a facut presedinte pe Bill Clinton sau Vincente Fox. Si in alte sfere si domenii se observa acesti doi poli in actiune. Credeti ca se poate vorbi de o confruntare ruso-americana pentru Moldova?

Criza transnistreana cu care se confrunta astazi Moldova retine intreaga atentie a lumii occidentale. Rezolvarea ei nu are loc numai la Chisinau, ci undeva la nivel inalt, intre Rusia, America si Uniunea Europeana. Occidentul a cerut nu o data Rusiei sa-si respecte angajamentele asumate la Istanbul si sa-si retraga trupele din Transnistria.

"Avem o mare datorie fata de romanii de dincolo de Prut"

Romania ar putea ajuta la solutionarea conflictului printr-o implicare concreta?

Absolut. Noi romanii avem o mare datorie fata de romanii de dincolo de Prut, care au suferit mult mai mult decat noi si cred ca relatia Romaniei cu Moldova este o relatie speciala, chiar daca nu este vorba de o uniune de tip german. Eu sper ca formarea unui spatiu cultural unitar sa se realizeze in cadrul Uniunii Europene. E de dorit ca Moldova sa adere cat mai repede la UE, iar Romania trebuie sa militeze pentru aceasta. Retragerea trupelor rusesti din Transnistria constituie o conditie prealabila si aici Romania trebuie sa sustina aceasta retragere cu toata fermitatea.

Europa si Unirea

Daca populatia din Basarabia isi va exprima optiunile occidentale, in urma unei campanii de avizare asupra beneficiilor acestei alegeri si, in acelasi timp, daca Uniunea Europeana ar fi corect sensibilizata asupra relatiei reale Romania-Basarabia, credeti ca Europa ar putea accepta o eventuala Unire?

Nu este exclus, insa de cea mai mare importanta mi se pare integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. Acesta este factorul esential. Unirea ar veni de la sine, de aceea vorbeam de un spatiu cultural comun. Lucrurile evolueaza in aceasta directie. Schimbarile in fostul spatiu sovietic sunt extrem de rapide. Cine isi putea inchipui cu cativa ani in urma ca in Ucraina o sa asistam la o rasturnare de felul celei din decembrie? Sau ca Georgia va evolua in felul in care a evoluat?

Romania este lipsita de o forta de centru dreapta puternica

Ca si Romania. Cati au prevazut situatia politica de azi? Chiar daca este inca incurcata in constructii nu prea curate cel putin se simte vantul unei curatenii politice.

Aveti dreptate pe de o parte. Pe de alta parte situatia politica din Romania este dezechilibrata. In Romania nu exista o forta de centru dreapta puternica. Ea trebuie recreata. PNTCD, care era expresia acestei dimensiuni politice in Romania, a ajuns in starea in care a ajuns si asta face ca peisajul politic romanesc sa fie dezechilibrat. Este unul din factorii care au contribuit la plasarea Romaniei pe ultimul loc in cadrul grupului de tari foste comuniste angajate in negocierile de aderare la UE.

Este un aspect nefericit, intr-adevar. Chiar si Basescu a recunoscut-o intr-un fel: cum de a ajuns Romania, o tara profund crestina, sa voteze, dupa 15 ani, intre doi comunisti? De aceea cred totusi ca, acei romani care au refuzat sa voteze aceleasi si aceleasi forte si fete provenite din FSN au poate dorinta de a se implica azi intr-o miscare politica noua, puternica, crestin-democrata, care sa reprezinte viitorul european si nu trecutul comunist.

Social democratia este a fostei nomenclaturi si a fostilor comunisti

Sunt convins ca exista in Romania premisele necesare. O buna parte a opiniei publice romanesti are o orientare de centru dreapta. Valorile exprimate de PPE, de crestin democratia europeana, sunt valori care corespund foarte bine momentului istoric al tranzitie. Tara nu a fost pregatita pentru un liberalism dur, mentalitatile erau mentalitati de asistat si nu puteau fi schimbate de pe o zi pe alta. Pe de alta parte comunismul si socialismul erau compromise istoric, deci ramaneau doua optiuni: social democratia si crestin democratia. La noi, social democratia incearca sa se contureze ca o prezenta importanta, este cea a fostei nomenclaturi si a fostilor comunisti. Crestin democratia astazi diminuata trebuie revigorata. Noi intram in UE si peisajul politic romanesc nu va mai putea ramane in starea de dezechilibru in care se gaseste astazi. In curand Romania va trimite 33 de observatori in Parlamentul European care se vor integra in familiile politice de acolo. Iar la PPE cine se va duce pentru a reprezenta Romania? Doar UDMR!

De aceea in rezolutia privind Romania pe care am propus-o si care a fost adoptata la reuniunea Comitetului Executiv al Internationalei Crestin Democrate din 25 ianuarie de la Paris se precizeaza printre altele "IDC va acorda asistenta intaririi PNTCD si a eforturilor sale de constituire a unui puternic partid popular si crestin-democrat, capabil sa joace rolul ce-i revine pe scena politica romaneasca si europeana. El trebuie sa nu cada sub controlul pe care fostele structuri comuniste ale nomenclaturii si politiei politice incearca sa-l exercite".

"Puterea a fost pastrata in Romania de fostele structuri, de Securitate si fosta nomenclatura"

In aceste conditii nu credeti ca tocmai acum exista posibilitatea formarii unei noi clase politice, complet rupte de trecut, tanara si dinamica?

Tragedia a fost ca in momentul schimbarilor, puterea a fost pastrata in Romania de fostele structuri, de Securitate si fosta nomenclatura care in efortul ei spre a deveni noua elita economica a tarii a facut totul ca sa impiedice existenta unei adevarate opozitii. Din acest punct de vedere lucrurile au fost conduse cu maestrie si un remarcabil profesionalism. Aceasta ne-a adus in situatia de azi, cand nu exista o adevarata opozitie, fara legaturi cu fosta nomenclatura sau cu Securitatea, iar diminuarea PNTCD este legata de aceste evenimente.

Acum Romania a intrat in NATO, in curand in UE, si situatia trebuie reechilibrata. Noi am intrat intr-o etapa noua si problema politica ce se pune azi este crearea unui partid de centru-dreapta puternic, un partid, cu adevarat independent care sa fie un partener real al PPE si apreciat ca atare.

PNTCD si UDMR sunt astazi cele doua partide membre asociate ale PPE; membre asociate intrucat Romania nu este inca tara membra a UE. In momentul in care va deveni dupa 2007 stat membru, statutul de membru asociat se va transforma in cel de membru plin. De altfel, deosebirile intre membru asociat si membru plin sunt minore.

Schimbarea PNTCD in Partidul Popular Crestin Democrat

Ce se aude cu noua formula: Partidul Popular Crestin Democrat?

Astazi nu mi se pare oportun si nici posibil sa se construiasca un pol popular si crestin democrat in afara PNTCD. Este necesara tocmai intarirea acestui partid, o coagulare in jurul lui a tuturor fortelor care se recunosc in valorile promovate de IDC si PPE. Astazi se vorbeste mult de schimbarea numelui PNTCD-ului.

Cu toate ca vin dintr-o familie cu traditie taranista, si sunt membru al PNTCD dinainte de 1989, in exil, sustin aceasta schimbare a numelui, in Partidul Popular Crestin Democrat. Cred ca este urgenta realizarea acestui lucru care trebuie facut independent de situatia negocierilor cu alte formatiuni politice. Desigur, schimbarea numelui nu este esentiala.

Esentiala este capacitatea PNTCD sau a noului PPCD de a se deschide, de a imbina in modul cel mai fericit traditia si dimensiunea morala pe care o promoveaza si care ii este proprie, cu o abordare moderna si pragmatica. Este nevoie de o strategie clara, de deschidere spre tineret, de o echipa dinamica, capabila sa transpuna in viata prioritatile definite. Este nevoie de o strategie de imagine si mai ales de actiuni de substanta. Este nevoie de multa imaginatie si de spirit novator.

Crearea unei puternice forte de centru dreapta ar trebui natural facuta in jurul PNTCD. Acest partid se bucura de credibilitate in afara si trebuie sa se profite de acest lucru. Situatia dificila si de slabiciune in care se gaseste astazi PNTCD se datoreaza loviturilor pe care le-a primit atat din exterior, cat si din interior. Acest partid a fost dramatic infiltrat de securisti si numerosi nechemati si incompetenti si-au gasit refugiul. Aceasta conjunctie a fost absolut catastrofala. De aceea este nevoie de o lege a lustratiei care sa se aplice in primul rand in PNTCD si de o politica de atragere a elitelor.

Un PPCD cu Ciuhandu si Punctul 8 de la Timisoara

Un PPCD in frunte cu figura emblematica a onestului si modestului Gheorghe Ciuhandu ar putea aduce aminte tarii si de punctul 8 de la Timisoara. Sunt convins ca dorinta unei curatenii politice care sa porneasca de la impunerea Punctului 8 de la Timisoara - fara nomenclaturisti comunisti si colaboratori ai politiei politice -, o necesara lege a lustratiei, ar putea atrage o mare parte a tineretului roman. Un tineret indepartat sau scarbit de jocurile politicianiste dar totodata maturizat si gata de a-si lua din nou soarta in maini.

Aveti perfecta dreptate. Politica fara o dimensiune morala nu este politica, este politicianism ieftin si mizerabil. Eventual management. Marea drama a guvernarii din 1996-2000 a fost renuntarea la punctul 8 de la Timisoara. Daca el ar fi fost transpus in viata, implementat, alta ar fi fost situatia, nu numai a PNTCD, dar si a Romaniei. Acest argument a fost folosit anul trecut la dezbaterea privind adoptarea unei rezolutii a PPE, in care la propunerea partidelor de centru dreapta din mai multe tari ex-comuniste, in special din tarile baltice, s-a hotarat ca fostii membri ai politiilor politice si ai inaltei nomenclaturi sa nu poata candida pentru Parlamentul European sau sa ocupe functii in institutiile europene.

Tineretul roman a fost foarte descumpanit, mai ales de violenta care a existat in primii ani de dupa caderea comunismului, sa amintim minerida din 1990 care a lovit in primul rand studentii. Am asistat la o retragere a tineretului, care nu se simtea reprezentat si deci incapabil sa influenteze mersul lucrurilor. Tinerii sunt in orice tara o forta innoitoare. De aceea s-a si urmarit eliminarea lor din viata politica.

"Romania a fost tinuta in loc de mineriade"

Tinerii s-au indepartat pana la emigrare, parasind acest taram ciumat de continuatorii comunismului...

Foarte adevarat. Romania a fost tinuta in loc de mineriade si intreaga strategie bine pusa la punct de neocomunistii aflati la putere. Uriasul sprijin international de care se bucura Romania dupa 1989 a fost pulverizat intorcand tara intr-un primitivism retrograd.

Mineriadele, in special cea din 1990, au intors Romania in timp, in cavernele comunismului stalinist. Vinovatii acelor zile insa zburda si acum in peisajul politic.

Si de aceea avem nevoie de o lege a lustratiei si de aceasta forta curata crestin-democrata. Se asteapta multe din partea lui Ciuhandu, care este foarte apreciat la nivel international. Se asteapta realizarea unor pasi concreti.

Care ar fi acesti pasi? Nu ar trebui atras bazinul electoral reprezentat de cei care nu au votat?

Aveti dreptate. Trebuie definita, cum am spus deja, o strategie cu prioritati clare, care sa permita revigorarea partidului, trebuie definit un electorat tinta. Partidul trebuie sa se deschida spre societatea civila, sa angajeze un dialog cu celelalte forte politice de centru dreapta, sau care se pretind a apartine acestui spectru politic, pentru a se gasi formule de colaborare. PNTCD si-a oferit deja colaborarea, insa mana intinsa nu a fost primita. Ciuhandu remaca faptul ca argumentele PD si PNL de a nu lua PNTCD pentru ca s-ar reconstitui imaginea fostei Conventii Democratice au dus la inlocuirea PNTCD cu PUR. Orice comentariu este de prisos.

As spune ca inlocuirea nu este de loc benefica.

Un partid popular imperios necesar

De aceea, este imperios necesara crearea unui partid popular. El va permite consolidarea democratiei, consolidarea relatiilor in cadrul Uniunii Europene. Nu exista nici un argument care sa pledeze contra crearii unei astfel de forte politice, dimpotriva. Este nevoie de schimbarea rapida a numelui PNTCD, care insusi devine un handicap pentru crearea unei forte de centru dreapta. Politica nu se poate face doar cu nostalgii. Numele nu schimba nimic in fond, dar poate declansa o miscare de regenerare si de reunificare a crestin-democratiei romanesti.

Credeti ca ar putea urma alegeri anticipate, tocmai pentru clarificarea scenei politice?

Mi se pare prematur un comentariu pe acest subiect. Nu-mi dau seama ce va putea sa realizeze actualul guvern. Deocamdata suntem toti intr-o perioada de expectativa, de evaluare si nu pot sa fac pronosticuri.

"Moldova este o obligatie pentru politica noastra externa"

Cum apreciati strategia externa a lui Traian Basescu? Cum apreciati miscarile lui de apropiere a Moldovei de Romania, de Europa?

Moldova este o obligatie pentru politica noastra externa. Eu am ferma convingere ca a face politica inseamna includerea unei dimensiuni morale. Un interes pentru Moldova este cu totul justificat si de aplaudat. Romania trebuie sa se implice astazi foarte concret in sustinerea la 6 martie a unor alegeri libere, echitabile si transparente in Moldova. Hotararrea PNTCD, a presedintelui Ciuhandu, de a trimite cat mai multi observatori la alegerile din Moldova, ca si recenta initiativa a tineretului PNTCD si URR de a sustine participarea la vot a moldovenilor aflati in Romania este semnificativa pentru o abordare morala.

Un interes de a mentine o colaborare stransa cu SUA este normal si imbucurator si el. Termenul de axa insa m-a deranjat, are o conotatie nu foarte democratica. Dar eu as dori sa subliniez ca Romania se afla in Europa, ca viitorul Romaniei este in Uniunea Europeana si daca discutiile antamate si intarirea diferitelor dialoguri este benefica nu trebuie uitat ca dialogul trebuie intarit in primul rand cu UE. Dupa parerea mea UE e prioritatea politicii externe, care in curand nu va mai fi politica externa ci va deveni politica interna, parte a politicii interne a UE din care Romania va face parte.

"Crestin democratia va juca foarte curand din nou, un rol cheie in Romania"

Iar primul partid care a militat pentru integrarea Romaniei in UE si in structurile euro-atlantice a fost PNTCD. El a jucat un rol important pe tot parcursul eforturilor depuse pentru deschiderea negocierilor de aderare ce au avut loc la Helsinki in noiembrie 1999. Importanta reuniunii Biroului Politic a PPE din noiembrie 1997 de la Toulouse la care am participat si unde s-a hotarat sa se propuna summitului European de la Luxembourg din decembrie 1997 deschiderea procesului de aderare cu toate tarile candidate este astazi istorie. Si cum nu exista viitor fara trecut, sunt convins ca si crestin democratia va juca foarte curand din nou, un rol cheie in Romania.

Va multumim si va dorim dvs. si colegilor dvs. mult succes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.