Cu doua zile inainte de prezentarea la urne, electoratul bulgar pare a-l prefera tot pe Gheorghi Pirvanov la sefia statului. Totusi, sondajele arata ca actualul lider a mai scazut in popularitate. Chiar si asa, Pirvanov nu are contracandidat real in alegerile de duminica.

Fost lider al socialistilor, el are meritul ca a reformat partidul dupa criza economica din 1995, transformandu-l intr-o formatiune europeana. La 49 de ani, Pirvanov a primit primul mandat in 2001 si a fost cel care a reusit sa puna bazele unui guvern de coalitie care a adus Bulgaria in pragul integrarii europene.

Pe de alta parte, Pirvanov a recunoscut, in luna iunie a acestui an, ca a facut politie politica, dar a precizat ca nu a fost niciodata agent al serviciilor comuniste. Printre dezavantajele presedintelui in functie se mai numara lipsa de eficienta a executivului de la Sofia, care nu a reusit sa creasca veniturile medii ale bulgarilor, acestea devenind la 1 ianuarie 2007 cele mai mici din UE.

Din acest motiv, administratia nu se bucura de prea multa incredere, iar sondajele arata ca electoratul nu se grabeste sa iasa la urne. Astfel, desi Pirvanov este creditat cu 44% din sufragii, iar principalul sau contracandidat, Volen Siderov, cu doar 24%, prezenta la vot se estimeaza undeva intre 39 si 44%. Prin urmare, exista posibilitatea unui al doilea tur de scrutin, programat pentru 29 octombrie. Pirvanov se arata increzator in sansele sale si crede ca electoratul sau nu il va dezamagi.

"Ma astept ca avansul nostru sa fie suficient pentru a ne permite, mie si electoratului meu, sa castigam din primul tur", a precizat seful de stat pentru un cotidian bulgar. Cu toate acestea, Pirvanov nu a avut parte de o campanie fara emotii. Dupa ce a recunoscut ca a facut recenzia unei carti scrise de un agent comunist, presa din intreaga tara a relatat pe larg dezvaluirile unui jurnalist care a demonstrat ca presedintele in exercitiu detine un apartament care nu a fost declarat.

Scandalul a luat amploare cand jurnalistul a fost demis si l-a acuzat pe Pirvanov ca ar fi determinat concedierea sa. Seful statului s-a aparat, sustinand ca oricat de mare ar fi influenta sa, nu poate cere concedierea nimanui atat timp cat persoana respectiva lucreaza la o societate privata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.