Turcia contesta atat cifra mortilor, cat si faptul ca a fost vorba de un genocid

Parlamentul Turciei a adoptat o rezolutie in care condamna un controversat proiect de lege adoptat de legislativul francez saptamana trecuta. Proiectul interzice negarea a ceea ce califica a fi "genocidul impotriva armenilor". Rezolutia adoptata de Ankara avertizeaza ca legea afecteaza nu doar relatiile dintre Turcia si Franta, ci si pe cele dintre Turcia si Armenia.

In Turcia, nemultumirile provocate de gestul parlamentarilor francezi sunt in continuare la cote inalte. Rezolutia a fost adoptata la Ankara intr-o sesiune speciala a Parlamentului, convocata ca raspuns la votul de saptamana trecuta din Franta.

Proiectul adoptat de deputatii din Adunarea Nationala a Frantei spune ca, in timpul primului razboi mondial, in Imperiul Otoman a fost comis un genocid in care un milion si jumatate de armeni au fost ucisi sistematic.

Turcia contesta insa atat cifra mortilor, cat si faptul ca a fost vorba de un genocid, sustinand ca a fost vorba de razmerite civile si confruntari in care si-au pierdut viata si mii de turci.

Adoptarea acestui proiect de catre parlamentul francez a afectat relatiile dintre Turcia si Franta si a provocat rani adanci. Aceste rani se vor reflecta in relatiile noastre politice, de securitate si economice.

Abdullah Gul

Adresandu-se parlamentului de la Ankara, ministrul de externe, Abdullah Gul, a declarat ca genocidul este cea mai grava crima care se poate comite vreodata.

El a adaugat ca cele sustinute de Armenia nu au fost dovedite de istorici si ca din acest motiv votul Frantei este inacceptabil.

"Adoptarea acestui proiect de catre parlamentul francez a afectat relatiile dintre Turcia si Franta si a provocat rani adanci. Aceste rani se vor reflecta in relatiile noastre politice, de securitate si economice", a mai spus ministrul de externe al Turciei.

Propunerea legislativa franceza prevede instituirea unei pedepse de un an de inchisoare si a unei amenzi de 45 de mii de euro impotriva acelora care neaga ca armenii au fost victimele unui genocid. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege mai trebuie sa treaca de Senatul francez si sa fie ratificat de presedintele Jacques Chirac.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.