Ultranationalismul si miscarile neonaziste isi consolideaza capitalul politic de pe urma frustrarilor din grupurile marginalizate ale fostului bloc comunist.

Ungaria a asistat de curind la cel mai mare protest antiguvernamental din ’89 incoace. In Cehia, guvernul si-a dat demisia. Coalitia poloneza a conservatorilor merge cu sincope, iar voturile slovacilor s-au indreptat spre o coalitie nationalist-populista. Tulburarea apelor in fostul bloc comunist da apa la moara miscarilor de extrema dreapta.

Xenofobie mimata

Principala formatiune romaneasca identificata de evaluatorii internationali drept extremista este Partidul Romania Mare. "Minia xenofoba nu e insa dimensiunea definitorie a PRM, care utilizeaza in mod oportunist xenofobia pentru cistigarea capitalului politic", afirma analistul politic Gabriel Andreescu. Si minoritatile sexuale sint tinte ale atacurilor membrilor din Noua Dreapta, organizatie ce se crede urmasa Legiunii si adepta doctrinei nationalist-crestine. Ea reclama "respiritualizarea si renationalizarea individului si mintuirea neamului romanesc prin impacarea acestuia cu Dumnezeu".

"Identificarea Romaniei cu ortodoxismul este promovata si de Gigi Becali si Partidul Noua Generatie, care nu are doctrina, dar prezinta comportamente similare cu cele legionare", arata Andreescu. El adauga ca "Biserica Ortodoxa Romana este chiar mai problematica decit miscarile extremiste marginale de genul Noii Drepte, BOR fiind cea mai importanta forta reactionara care promoveaza, inclusiv prin scoli, intoleranta publica".

Bubele Varsoviei

Coalitia poloneza aflata actualmente la guvernare este criticata pentru ca a incorporat Liga Famiilor Poloneze si Partidul Autoapararii, ambele fiind asociate cu nationalismul extremist, antisemitismul si homofobia, arata buletinul Institutului pentru Relatii Rasiale din Londra. Nici slovacii nu sint straini de astfel de atitudini.

Acum doua luni, o studenta de etnie maghiara din orasul Nitra a fost agresata de un grup de skinheads care i-au scris pe tricou "In Dunare cu ungurii!". Premierul ungar l-a acuzat pe omologul slovac, Robert Fico, ca s-a aliat cu "nationalisti, extremisti si populisti", dar raspunsul a negat aceste acuzatii, conform saptaminalului "The Slovak Spectator".

Partidul National Slovac este principala miscare politica de extrema dreapta din Republica Slovaca si se bucura de 11,7% din electorat. Coalitia aflata la guvernare include Miscarea pentru o Slovacie Democrata, condusa de fostul prim-ministru Vladimir Meciar, celebru pentru afirmatia ca "tiganii sint niste cetateni bolnavi mintal si social".

Slovenia ultimilor ani asista la consolidarea unei generatii de skinheads care marsaluiesc de ziua lui Hitler si ataca persoanele de culoare. Este "o subcultura tinereasca, ale carei violenta si impulsivitate sint in crestere", afirma sociologul Gregor Tomc, citat de "Central Europe Review". Nici in mediul rural toleranta nu este la ea acasa. Comunitatile satesti din sud-estul Sloveniei organizeaza garzi de aparare contra romilor, carora li se interzice accesul in sate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.