Adunarea Nationala, Camera inferioara a Parlamentului Frantei, a adoptat joi, in prima lectura o propunere legislativa care incrimineaza uciderea in masa a armenilor din Turcia intre anii 1915 si 1917.
In favoarea textului, care cuprinde in fapt un singur articol, s-au pronuntat 106 deputati, iar 19 au votat impotriva, dar aproape 80 la suta dintre cei 577 de parlamentari ai Camerei inferioare nu au participat la vot.

Propunerea a fost initiata de un grup de deputati ai Partidului Socialist de opozitie si nu se bucura de sprijinul guvernului de centru dreapta. In favoarea propunerii au votat 49 de deputati ai partidului majoritar, UMP, 40 ai Partidului Socialist, 7 ai Uniunii pentru Democratia Franceza (UDF), 6 ai Partidului Comunist si 4 independenti.

Impotriva s-au pronuntat 17 deputati UMP, 2 Socialisti, iar 4 deputati UDF s-au abtinut.
Propunerea legislativa prevede instituirea unei pedepse de un an de inchisoare si a unei amenzi de 45 de mii de euro impotriva acelora care neaga "genocidul" armenilor.

La dezbatere au fost invitati sa asiste 7 deputati din Turcia, precum si reprezentanti ai comunitatii armenilor din Franta, care numara peste o jumatate de milion de persoane. Turcia a reactionat negativ, spunand ca adoptarea legii va afecta relatiile bilaterale, iar oamenii de afaceri din Franta se tem ca ar duce la represalii comerciale.

Armenii acuza Imperiul Otoman ca in timpul primului razboi mondial s-ar fi dedat la masacrarea sistematica a 1,5 milioane de armeni de pe teritoriul sau, o acuzatie pe care Turcia nu a acceptat-o niciodata. Propunerea va fi trimisa Senatului spre dezbatere, iar apoi, in caz de adoptare, Presedintelui Frantei pentru promulgare.

Reactie de furie in Turcia

Turcia a avertizat de cateva saptamani Franta asupra consecintelor adoptarii unei astfel de legi. Ministrul de Externe Abdullah Gul a declarat ca daca Franta adopta legea, va deveni o tara care inchide oamenii care-si exprima parerea. Parlamentul Turciei a replicat prin dezbaterea oportunitatii adoptarii unei legi care sa prevada incriminarea legarii "genocidului" francez in Algeria dupa 1945.

Dar premierul Recep Tayyip Erdogan s-a opus, spunand: "Noi nu vrem sa curatam murdaria cu murdarie". Pe strazile oraselor din Turcia au avut loc demonstratii de protest impotriva initiativei parlamentare din Franta. Comisarul European pentru extindere, Olli Rehn, a calificat propunerea legislativa drept "contraproductiva".

Uniunea Europeana a cerut Turciei, care acum un an a inceput negocierile de aderare, sa abroge prevederile legale care limiteaza libertatea de exprimare, dar multi cetateni ai Turciei considera aceasta atitudine a UE drept o dubla masura.
In diaspora armeana, votul din Adunarea Nationala a fost intampinat cu bucurie, ca de pilda in Romania, unde Presedintele Uniunii Armenilor, Varujan Pambuccian, a salutat initiativa deputatilor francezi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.