Natiunile Unite au dat publicitatii primul raport asupra violentelor impotriva copiilor. Raportul pune in lumina raspandirea unui fenomen adesea ascuns sau aprobat de societate. Iar Amnesty International critica aspru guvernul Republicii Congo pentru ca nu a pus in practica un program prin care sa nu mai foloseasca minori in armata.

Studiul ONU - a carui efectuare a durat 4 ani - a ajuns la concluzia ca peste un miliard de copii pot fi batuti de profesori fara ca asta sa constituie o incalcare a legii, ca milioane de copii sunt fortati sa munceasca - cu plata sau fara plata - sau sa se prostitueze. Autorul raportului, Paulo Sergio Pinheiro, a declarat la BBC ca e timpul ca legile tuturor statelor sa le acorde copiilor drepturi.

Dupa drepturile acordate lucratorilor, in secolul al XIX-lea, dupa cele acordate femeilor, in secolul XX, a sosit timpul, crede reprezentantul ONU, ca si copiii sa fie protejati de drepturi cetatenesti. Romania - pomenita la capitolul 'centre de ingrijire'
Raportul subliniaza ca exista cinci mari arii "invizibile" in care se produc violentele, a explicat Paulo Sergio Pinheiro.

"Violenta la scoala, acasa, la locul de munca, in comunitate si institutii, acestea sunt cele cinci zone despre care nu s-a discutat prea mult sau nu s-a recunoscut nevoia de actiune." Numele Romaniei este pomenit in raport, in legatura cu violenta din institutiile de ingrijire.

Romania apare in titlul unei lucrari din anul 2006, intr-o nota de subsol explicativa a paragrafului legat de violenta si bataile administrate de personalul din centrele de ingrijire sau de actiuni asa zis disciplinare: copii - in special cu dizabilitati - inchisi in camere friguroase ori lasati sa zaca in propriiile excremente.

Copii-soldati si sclavi sexuali

Pe de alta parte, tot astazi, organizatia civica Amnesty International a acuzat Republica Democrata Congo ca nu ii protejeaza pe copiii recrutati de gruparile armate fie ca soldati, fie ca sclavi sexuali.

Organizatia Amnesty International critica aspru guvernul Republicii Congo pentru ca nu a pus in practica un program prin care sa nu mai foloseasca minori in armata. Programul a fost demarat in urma cu doi ani. Amnesty International sustine ca peste 11 mii de copii sunt folositi pe post de soldati din cauza lipsei vointei politice, si a organizarii defectuase a armatei care se afla de altfel in centrul unor grave acuzatii de coruptie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.