Dupa indelungi negocieri care au avut loc in Luxemburg, Uniunea Europeana si negociatorii americani au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste transmiterea informatiilor referitoare la pasagerii avioanelor transatlantice.

S-a ajuns la acest rezultat dupa noua ore de negocieri video transatlantice, intre negociatorii americani si reprezentantii Uniunii Europene.
Este un acord provizoriu care va expira in iulie anul viitor insa necesar din pricina vidului legislativ.
Statele Unite ale Americii care a adoptat cu o legislatie antiterorism prevazand, printre altele, transmiterea, stocarea si analizarea unor informatii confidentiale despre pasagerii de pe liniile aviatice, insista asupra faptului ca transmiterea acestor informatii este o arma esentiala in lupta impotriva terorismului international.

Companiile aviatice urmeaza, conform legislatiei adoptate dupa atacurile din 11 septembrie, sa transmita aceste informatii, in caz contrar, puteau fi amendate iar avioanelor li se interzicea aterizarea.
Intelegerea anterioara, semnata in 2004, a fost declarata ilegala din motive tehnice de Curtea europeana de Justitie.

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat, dupa ce a iesit de la negocieri, ca noul acord asigura un grad mare de securizare a datelor personale pe care ar trebui sa le furnizeze companiile aeriene europene.

Comisarul european spune ca e de parere ca rezultatul negocierilor este pozitiv pentru ca ia in considerare legile americane existente, nu schimba acordul asa cum a fost semnat in 2004, dar ia in considerare un nou principiu - acela al accesibilitatii si standardele compatibile ale protectiei datelor...
Prea multe modificari nu cuprinde noul acord.
Cea mai insemnata pare sa fie cea a modului in care sunt colectate informatiile.

Daca pana acum datele erau colectate direct de Statele Unite, noul acord prevede informatiile sa fie transmise de acum inainte de companiile aviatice.
Este vorba despre informatii referitoare la numele, adresa cumparatorului sau modul de plata care vor fi transmise acum catre FBI, vama si serviciile de protectie a frontierelor.

Negociatorii americani au acceptat sa garanteze ca datele care vor fi trimise mai departe, altor agentii implicate in lupta antiterorista din Statele unite vor fi protejate la nivelul cerut de partea europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.