SUA sunt in stare de soc: este deja al treilea incident de acest gen inregistrat in decurs de numai o saptamana. Dar este cel mai sangeros.

In linii mari, scenariul este acelasi: este ales locul faptei - o institutie de invatamant, criminalul intra inarmat, ucide si, in doua din cele trei cazuri, isi pune capat zilelor. Ieri, un barbat de 32 de ani a tras cu sange rece in 11 fetite, eleve la o scoala a comunitatii Amich.

Trei au murit pe loc.Doua au decedat la spital. Restul sunt in stare grava sau critica. Presedintele George W. Bush a convocat pentru saptamana viitoare o reuniune pe tema criminalitatii.

Carl Charles Roberts, sofer pe un camion de livrat laptele, si-a facut rondul de dimineata, si-a condus cei trei copii la autobuzul scolii, a revenit acasa unde a scris cateva scrisori de adio, si-a luat armele si munitia, apoi s-a oprit la cea mai apropiata unitate de invatamant. In interiorul cladirii se aflau 26 de elevi si trei adulti. Carl a despartit fetele de baietii care au fost lasati sa plece. Cele 11 copile cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani au fost legate. Barbatul le-a impuscat in cap. De parca le-ar fi executat. La venirea fortelor de ordine, criminalul s-a sinucis. O crima cu substrat religios? Nu, spun autoritatile. Roberts a dorit probabil sa se razbune pentru o suparare veche de 20 de ani, dupa cum a explicat el insusi in unul dintre biletele lasate.

Intalnire cu Bush

Este cel de-al treilea incident de acest gen in numai o saptamana. In urma cu cateva zile, un barbat a luat doua fete ostatice intr-un liceu din Colorado, a ucis una dintre ele, apoi si-a luat zilele. Intr-un liceu din Wisconsin, un baiat in varsta de 15 ani a patruns cu o arma in scoala si l-a ucis pe directorul institutiei. Ca urmare a acestor acte de violenta, presedintele George W. Bush a convocat o reuniune cu procurorul general, Alberto Gonzales, si secretarul pentru educatie, Margaret Spellings, unde se va discuta despre modalitatile de evitare a unor asemenea tragedii. La intalnire vor participa si reprezentanti ai fortelor de ordine, ai FBI, membri ai sindicatelor din invatamant si directori de scoli. Discutiile se vor orienta spre modalitatile de folosire a resurselor politiei federale pentru prevenirea unor asemenea atacuri.

Statistici ingrijoratoare

De la atacul dintr-o scoala din Columbine, din 1999, cand au fost ucise 15 persoane, oficialitatile americane s-au luptat sa controleze violenta in scoli si sa creasca nivelul de securitate. Organele de ordine americane au introdus traininguri specifice pentru ca asemenea tragedii sa fie evitate. Expertii in securitate spun insa ca este imposibil sa se previna toate modalitatile de atac intr-o scoala. "Nu exista un sistem de securitate perfect, nici la Casa Alba si nici intr-o scoala oarecare. Cand un monstru care pare un om obisnuit intra intr-o scoala, trebuie sa fim realisti, suntem in fata unor factori pe care pur si simplu nu putem sa-i prevenim", a declarat Kenneth Trump, presedintele Scolii Nationale de Siguranta si Securitate, citat de AP. De la incidentul din 1999, numarul atacurilor armate in scoli a crescut de la trei, in 2002-2003, la 24, in 2004-2005.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.