Companii-fantoma din tarile est-europene, inclusiv din Romania, sint implicate in traficul de arme si vinzarea lor pe piata neagra

Comunitatea internationala ignora de multa vreme activitatile unei retele, avind ramificatii si in Romania, ce se ocupa cu traficul de arme pe care le vinde pe piata neagra. Drept rezultat al acestei atitudini, rachete extrem de periculoase au ajuns pe miini gresite, afirma Pavel Felgenhauer, analist independent pe probleme de aparare, intr-un articol aparut in cotidianul "The Moscow Times".
Stocurile mari de arme lasate "sa rugineasca" dupa sfirsitul Razboiului Rece au aprovizionat o retea ilegala de comert cu arme ce se desfasoara in Europa de est si fosta Uniune Sovietica, furnizind armament unor factiuni din fosta Iugoslavie, Orientul Mijlociu si Africa.

Cei care se ocupa cu astfel de activitati au ignorat sanctiunile ONU, oferind arme oricui, in schimbul unei sume de bani cash.
Companii din umbra care practica comertul cu arme au fost infiintate in Bulgaria, Romania, Slovacia, Cehia, Rusia, Ucraina si Belarus, dezvaluie Felgenhauer. Un colonel de armata rus, aflat la pensie, care in trecut a fost dealer in comertul cu arme pentru Rusia, cind Moscova detinea monopolul in acest domeniu, iar ulterior a intrat in aceasta afacere pe cont propriu, a explicat ca reteaua folosea militari si oficiali guvernamentali corupti, pentru a contacta potentiali cumparatori de armament din perioada Razboiului Rece. Reteaua falsifica certificate destinate beneficiarului final, infiinta companii fantoma, astfel incit totul era de vinzare, inclusiv personal militar cu experienta, care sa opereze sistemele cumparate.

Autoritatile inchid ochii

Autoritatile din estul si vestul Europei au pus sub acuzatie ocazional traficanti pe cont propriu, dar practic nu au facut nimic pentru a anihila intreaga retea. Depistarea traficului cu narcotice si alte produse de mare periculozitate a beneficiat de o finantare si o atentie mai mare, probabil pentru ca reteaua de trafic cu arme a facut adesea munca murdara pe care unele guverne si servicii secrete o doreau, este de parere semnatarul articolului. Au fost aprovizionati luptatori din fosta Iugoslavie, rebeli din Sudan si kurzi din Irakul lui Saddam Hussein.
Serviciile secrete occidentale s-au folosit de canalele retelei pentru a obtine informatii despre armele sovietice. Uneori agentii au fost prinsi. Un astfel de exemplu ar fi cel din anul 2000, cind o companie canadiana a incercat sa cumpere cinci torpile Shkval din Kirgizstan, printr-un intermediar originar din Europa de est.

Nici integrarea tarilor est-europene in NATO si UE nu a reusit sa stopeze acest trafic de arme. Dupa ce "revolutia portocalie" din Ucraina a dus la schimbarea regimului de la Kiev, s-a dezvaluit ca au fost livrate catre Iran si China mai multe rachete de croaziera strategice de tip Kh-55. Ucraina a mostenit 578 de astfel de rachete, cu focoase nucleare de 200 de kilotone. Armele ar fi trebuit sa fie trimise in Rusia, conform prevederilor tratatului americano-rus START I privind dezarmarea nucleara, pe care l-a ratificat si Ucraina. Mai multe contracte ruso-ucrainene au fost semnate, dar cel putin 20 de rachete au fost deturnate de la destinatie - din cauza unor oficiali corupti - ajungind in Iran.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.