Ghazi Hamad - purtatorul de cuvint al guvernului Hamas al Autoritatii Palestiniene - explica in exclusivitate pentru „Cotidianul“ care va fi soarta relatiei cu israelienii.

Comunitatea internationala cere eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit. Ce aveti de gind?

Nu e nici o problema sa il eliberam pe Gilad Shalit. Il putem elibera si miine. Dar trebuie sa avem grija si noi de prizonierii nostri. Daca Israelul are la noi un soldat, la ei sint mii de prizonieri palestinieni. Gilad Shalit e la noi cam de doua luni, dar in inchisorile israeliene sint palestinieni inchisi si de 25 de ani, de 12 ani, de zece ani. Sint chiar si batrini, femei si copii.

Daca in clipa asta Israelul e gata de un compromis, chiar de miine Gilad Shalit ar fi liber. Cred ca problema prizonierilor palestinieni nu este doar una politica, ci si umanitara. Pina acum lumea intreaga a facut presiuni asupra palestinienilor, dar nimeni nu a facut presiuni si asupra israelienilor sa elibereze oameni. In prezent sint aproximativ 4.000 de palestinieni in inchisorile israeliene, unii fara sa fi ajuns in fata unui tribunal.

Cind va avea efectiv Autoritatea Palestiniana noul guvern de unitate nationala?

Sintem inca in stadiul discutiilor, al negocierilor. Pina acum am finalizat programul politic, aprobat de toate partidele si factiunile. Acum incepem negocierile privind distribuirea minis-terelor. In citeva zile, cel mult doua saptamini, vom fi gata, pentru ca am stabilit deja in linii mari cine va conduce fiecare minister.

Una dintre conditiile puse de comunitatea internationala pentru a sustine noul guvern este ca Autoritatea Palestiniana sa comunice cu Israelul.

A avea o relatie cu Israelul, este ceva diferit de a recunoaste Israelul. In "documentul prizonierilor", care se va afla la baza programului nostru politic, nu se mentioneaza recunoasterea Israelului ca stat. Dar in acelasi timp il lasam pe presedintele Abbas sa continue negocierile de pace cu Israelul. Hamas nu va pune obstacole in calea negocierilor, dar vom impune anumite limite, pentru ca directia politica sa fie cea corecta. Asta pentru ca experienta ne-a aratat ca, de exemplu, presedintele Yasser Arafat a petrecut 12 ani in negocieri si a semnat multe acorduri cu Israelul, dar fara nici un efect, dimpotriva, mai multa varsare de singe, mai multe distrugeri.

Acum e prima oara in istoria noastra cind toate factiunile palestiniene, dar si cele de rezistenta, sint unite sub o singura "umbrela" politica. Cred ca asta ne va ajuta mult in drumul nostru spre independenta.

Care va fi politica noului guvern in plan intern si in plan extern?

Programul politic este foarte clar: un stat palestinian in granitele din 1967, Ierusalimul - capitala, dreptul refugiatilor de a se intoarce, eliberarea prizonierilor, un stat liber fara noi incercari de colonizare israeliana. Vrem sa avem o tara ca oricare alta in lume. Acum asteptam de la comunitatea internationala sa ne ajute in acest sens. Poate ca ne va impune niste preconditii, precum renuntarea la violenta, dar cred ca nu sintem obligati sa raspundem la toate conditiile, pentru ca Israelul continua cu agresiunile si isi extinde colonizarea.

Mai intii vrem ca de altfel comunitatea internationala sa exercite presiuni nu asupra noastra, care sintem victimele ocupatiei, ci asupra Israelului. Sa primim inapoi pamintul si sa se intoarca refugiatii sint lucruri care depind doar de Israel. Iata cum e Fisia Gaza acum, e ca o inchisoare, nu putem calatori, de aproape doua luni, totul e inchis, nu putem face exporturi ori importuri, nu putem face nimic. Comunitatea internationala ar trebui sa fie corecta, sa lucreze echilibrat cu ambele parti, nu vrem sa ne favorizeze pe noi.

Sinteti sau nu de acord cu ideea de doua state pentru doua popoare?

Acest stat de care vorbim este al nostru si a fost furat de Israel, de 50 de ani. Cred ca israelienii ar trebui pedepsiti pentru asta, pentru ca i-au facut pe palestinieni sa traiasca precum refugiatii, in conditii de mizerie, iar acum, cind cerem doar inapoierea pamintului nostru, ei ne pun conditii. Israelienii, dupa parerea mea, sint foarte ciudati, nu stii la ce sa te astepti. Ne vom schimba parerea dupa ce vom vedea statul palestinian creat si recunoscut efectiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.