Bulgarii nu vor inunda piata europeana a muncii dupa aderarea tarii lor la Uniune, arata un sondaj Gallup comandat de Ministerul Muncii de la Sofia.

Multi europeni, si in special britanicii, se tem ca un val de imigranti din Bulgaria si Romania se va adauga numarului deja ridicat de muncitori straini din tarile lor. Sondajul arata ca 11%dintre bulgarii cu varsta de 15-60 de ani intentioneaza sa emigreze pe termen lung, cu patru%mai putin decat in 2001. Un numar de 36.000 de bulgari vor sa locuiasca si sa munceasca in UE, informeaza NewsIn.

"Nivelul de intentie si calculele imigratiei reale arata ca bulgarii nu sunt o amenintare pentru pietele de munca ale tarilor UE in general", arata Gallup in observatiile care insotesc sondajul. Dintre cei care vor sa locuiasca in UE, 40%spun ca vor parasi Bulgaria in urmatorii doi sau trei ani si majoritatea intentioneaza sa mearga in Germania sau Spania. Marea Britanie, unde au emigrat peste 425.000 de muncitori est-europeni incepand din 2004, este doar pe locul sase in ordinea destinatiilor preferate de bulgari.

Multe tari europene argumenteaza ca imigratia a fost mult subestimata inaintea valului precedent de extindere si au luat masuri pentru a bloca accesul romanilor si bulgarilor dupa aderarea tarilor lor. Bulgaria afirma insa ca putini din cei 7,7 milioane de locuitori ai sai vor sa emigreze si mare parte din ei au facut-o deja. Populatia Bulgariei a inregistrat un declin masiv dupa caderea comunismului, favorizat de serviciile sociale falimentare si salariile mai mici decat in orice alta tara membra sau candidata, cu exceptia Turciei - 150 de dolari in medie. Bulgaria avea 8,5 milioane de locuitori in 1992.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.