DRAMA. Tatal unui tanar de 18 ani care s-a sinucis povesteste cum internetul i-a influentat viata acestuia. In Marea Britanie, dezbaterile pe tema site-urilor care incita la sinucidere au fost reaprinse de o fundatie de caritate, Papyrus, care cere Guvernului laburist sa intervina pentru scoaterea lor in afara legii.

Cand Paul Kelly s-a intors dintr-o vacanta de cinci saptamani in SUA, stirea ca fiul lui, Simon, si-a pus capat zilelor a picat ca un trasnet. "Am fost devastat. Simon era un tanar inteligent, intrase la universitate si parea ca totul este de partea lui. Mi-a fost greu sa inteleg de ce a facut-o", a declarat Kelly pentru BBC. Adevarul avea sa iasa la lumina ceva mai tarziu, cand s-a aflat ca baiatul accesase mai multe site-uri sinucigase.

"Cred ca internetul i-a dat ideea", a spus tatal indoliat.

Kelly, in varsta de 67 de ani, din Cornwall, nu a dorit sa ofere prea multe detalii, spunand doar ca datele stocate pe computerul lui Simon releva ca acesta accesa site-uri care descriu tehnici de sinucidere. In plus, Simon a participat la discutii pe aceasta tema, pe chat, cu oameni care aveau astfel de ganduri negre. "Nu spun ca daca nu ar fi intrat pe internet nu ar fi facut-o", a precizat Kelly, precaut. "Am mai descoperit ca Simon era foarte deprimat, dar cred ca internetul i-a dat "mijloacele" necesare pentru sinucidere", a spus tatal victimei. "Cred ca cei care se gandesc sa se omoare nu stiu neaparat cum sa procedeze. Nu vor sa ii doara, asa ca daca exista cineva care ii poate sfatui, lucrurile se simplifica pentru ei", a precizat Kelly, care, de la moartea tragica a fiului sau, s-a angajat intr-o campanie de amendare a site-urilor sinucigase.

Alertat asupra acestui subiect, Ministerul britanic de Interne a declarat ca are in vedere posibila modificare a Legii privind sinuciderea, adoptata in 1961, care sa interzica publicarea pe internet a materialelor care incita la sinucidere.

Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, "situatia este complexa din cauza ca multe dintre site-urile de gen sunt straine, iar legislatia britanica nu se aplica peste hotare". Ministerul Sanatatii s-a autosesizat, spunand ca incearca, impreuna cu Asociatia Furnizorilor de Servicii de Internet, sa consilieze persoanele vulnerabile care acceseaza aceste site-uri. Fundatia de caritate Papyrus arata ca prin simpla tastare pe internet a frazei "Vreau sa ma sinucid", motorul de cautare identifica cinci milioane de site-uri care dau informatii privind metodele de sinucidere.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.