Ani de zile, Orasul Stelelor nu a figurat pe nici o harta. A fost tinut ascuns, departe de cunostinta Occidentului, in timpul Razboiului Rece.
Chiar si azi, accesul in incinta centrului de antrenament al cosmonautilor din Rusia se obtine numai in urma unor negocieri anevoioase.
Locatia centrului, nu departe de Moscova, e inca tinuta secreta. Locul e inconjurat cu sarma ghimpata si de o padure deasa. Mai bine de 40 de ani, Orasul Stelelor a fost nucleul programului spatial rusesc. Modul in care s-a dezvoltat a reflectat atat suisurile si coborasurile prin care a trebut Uniunea Sovietica, cat si tribulatiile Rusiei post-comuniste.

Acum, o parte din secretele Orasului Stelelor sunt dezvaluite in cadrul unui documentar radio al BBC.
Cand Orasul Stelelor a fost infiintat in anii 1960, el reprezenta o parte a obsesiei Rusiei de a o lua inaintea Occidentului. Spatiul nu era decat un al camp de lupta. Georgy Grechko a fost unul dintre primii cosmonauti si s-a antrenat cu Yuri Gagarin, primul om care a ajuns in spatiu. "Nu aveam altceva in cap decat sa fim intotdeauna cu un pas inaintea americanilor; era parte a ideii de a fi un bun comunist", spune Georgy Grechko.

Frustrari si lipsuri

Memoria lui Gagarin domina Orasul Stelelor.
Acolo a fost ridicata o sculptura masiva a lui Gagarin si a devenit o traditie ca inainte de zbor, cosmonautii sa puna flori la baza monumentului. In anii ’60, Orasul Stelelor a trecut si el prin multe dintre frustrarile si lipsurile prin care trecea restul Rusiei.

Nu existau simulatoare de zbor iar unul dintre comandanti a incercat chiar sa obtina 12 masini pentru angajati astfel incat cosmonautii sa se poata deplasa mai usor.

Cererea i-a fost respinsa iar oamenii lui au fost nevoiti sa faca autostopul peste tot unde mergeau si adesea ajungeau sa fie implicati in accidente rutiere.
In prezent, Orasul Stelelor beneficiaza de echipament de antrenament foarte avansat, inclusiv o piscina in care poate fi introdusa o capsula spatiala de 20 de tone pentru simulari.

Orasul Stelelor a fost chiar folosit in anii 70 ca modalitate de a tine unit divizatul imperiu sovietic.
Presiunile asupra vastului bloc de dincolo de zidul Berlinului incepeau sa-si faca resimtite efectele.
Visul despre cum Uniunea Sovietica, Germania de est, Polonia, Ungaria si Cehoslovacia urmau sa traiasca impreuna, ca o mare si fericita familie, s-a dovedit a fi departe de realitate. Iar spatiul parea sa fie devenit solutia la o problema din ce in ce mai serioasa. Altor tari din blocul estic li s-au oferit locuri in zborurile spatiale pentru a le da senzatia ca sunt dorite si importante.

Georgy Grechko a facut parte din primul zbor "Interkosmos", alaturi de un cosmonaut ceh.
"Sunt sigur ca cehul a fost ales fiindca Rusia dorea sa reconstruiasca relatia cu Cehoslovacia dupa zdrobirea Primaverii de la Praga in anii ’60. Era un fel de a se recompensa si de a incerca sa ii atraga pe cehi", spune Georgy Grechko.

Idealul comunist

In cele din urma, idealul comunist avea sa se destrame oricum. In 1991, Uniunea Sovietica s-a prabusit, comunismul murise iar Orasul Stelelor avea mari probleme.

Finantarea programului spatial nu era o prioritate intr-un moment in care tara murea de foame si economia se dezintegra.

Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit, cosmonautul Serghei Krikalev se afla la bordul misiunii spatiale Mir.
A ramas blocat acolo luni de zile fiindca nimeni nu vroia sa-si asume responsabilitatea de a-l aduce inapoi. Locul de aterizare era in Kazahstan, care nu mai facea parte din Uniunea Sovietica.

Krikalev a petrecut mai mult timp in spatiu decat oricine altcineva- peste 800 de zile.
"A fost o experienta ciudata in 1991, cand am plecat din Uniunea Sovietica dar m-am intors intr-o alta tara, numita Rusia, fiindca natiunea veche pur si simplu incetase sa mai existe", a declarat Krikalev.
Orasul Stelelor s-a adaptat pana la urma la noua era capitalista.

Acum primeste ‘turisti spatiali’ care se antreneaza pentru vizitele catre ultima frontiera.
Cand reporterul BBC Jonathan Charles a vizitat Orasul Stelelor, omul de afaceri american Gregory Olsen tocmai revenise dintr-o misiune de 10 zile in spatiu. A platit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru excursia spatiala.

Turistii spatiali contribuie la finantarea programului spatial care oricum acum primeste mai multi bani de la stat, gratie veniturilor mari rezultate din exporturile de gaze si petrol.

Seful misiunii spatiale ruse, Alexei Krasnov, a declarat ca nu numai banii sunt importanti fiindca turismul spatial da nastere unui mare entuziasm fata de explorarile spatiale.

Din nou, Orasul Stelelor este parte a politicii externe ruse sub presedintia lui Vladimir Putin- asa cum fusese la inceputul anilor ’60, in timpul Razboiului Rece.

Este o modalitate de a spori prestigiul international al Rusiei la un moment in care Rusia se simte mult mai puternica si plina de incredere in fortele proprii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.