„De azi, lumea nu va mai fi niciodata la fel“, spuneau comentatorii, jurnalistii si politicienii la 11 septembrie 2001. Dupa cinci ani, capii organizatiei al-Qaeda, Osama bin Laden si Ayman al-Zawahiri, sint inca liberi

La cinci ani dupa cele mai grave atentate teroriste, "Cotidianul" face bilantul schimbarilor aduse in politica mondiala dupa atacurile al-Qaeda.

"De azi, lumea nu va mai fi niciodata la fel", spuneau comentatorii, jurnalistii si politicienii la 11 septembrie 2001. Dupa cinci ani, capii organizatiei al-Qaeda, Osama bin Laden si Ayman al-Zawahiri, sint inca liberi. Capetenii de rangul doi ale organizatiei au fost capturate sau ucise. Pe teritoriul SUA nu a mai avut loc nici un atentat terorist, dar teroristii au ucis mii de oameni in Spania, Marea Britanie, Indonezia, Iordania, Irak, iar comploturi majore sint descoperite in Marea Britanie... Celule aparent independente, inspirate de modelul al-Qaeda, apar pretutindeni in lume. Valul de simpatie proamericana de dupa 11 septembrie s-a domolit, iar multe dintre statele care nu au ezitat sa urmeze Statele Unite in Afganistan s-au distantat de urmarea razboiului antiterorist condus de presedintele Bush.

Probleme nerezolvate

Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) din Washington trece la "probleme nerezolvate" esecul impunerii unei securitati durabile in Afganistan si in Irak. Alt minus il reprezinta imaginea SUA, erodata de scandalurile Guantanamo si Abu Ghraib. Nici problema gasirii unui echilibru just in Statele Unite intre libertatile civile si amplificarea supravegherii nu a fost rezolvata. In ceea ce priveste cooperarea internationala in domeniul informatiilor antiteroriste, aceasta ramine bilaterala.

Razboi neclar

"An de an, numitul razboi impotriva terorismului a devenit din ce in ce mai neclar in ceea ce priveste directia si scopul", scrie jurnalistul de la "Newsweek" Michael Hirsh. "Ceea ce a inceput ca un razboi clar impotriva unui grup mic de criminali a devenit un razboi tulbure, un al III-lea razboi mondial, in care dusmanul e din ce in ce mai incert, iar pe aliatii nostri se poate conta din ce in ce mai putin", continua Hirsh.

Teroristii care nu sint

Profesorul John Mueller arata in "Foreign Affairs" care ar putea fi cauza pentru care SUA nu au mai fost lovite, in ciuda repetatelor avertismente. Nu este vorba despre vreo realizare a sistemului de securitate implementat de administratia Bush, considera Mueller, ci de faptul ca in State nu exista teroristi, iar cei din afara tarii nu au mijloacele necesare pentru a lovi.

Nu s-a schimbat nimic

"Foreign Policy" ajunge la concluzia cea mai neasteptata: 11 septembrie e "ziua in care nu s-a schimbat mare lucru". William J. Dobson considera ca lumea s-a schimbat cu adevarat la 31 decembrie 1991, cind a cazut URSS si s-a terminat Razboiul Rece. Dupa aceea, trendul a fost, in mare, acelasi: SUA au ramas hegemonul noii lumi, iar globalizarea continua, chiar si dupa 2001. (Laura Cernahoschi)

Armele Rusiei pentru Saddam au iritat NATO
Jim Philips, analist al fundatiei americane Heritage, comenteaza pentru "Cotidianul" efectele 9/11 asupra relatiei dintre NATO si Rusia.

Presa occidentala ii numea pe ceceni inainte de 11 septembrie "luptatori pentru libertate", apoi au devenit teroristi.

Da, asa este, insa nici guvernul american si nici Alianta Nord-Atlantica nu au folosit aceasta sintagma. Ceea ce este insa ingrijorator pentru noi este faptul ca cecenii au legatura cu organizatia terorista al-Qaeda. Foarte multi ceceni au luptat alaturi de talibani si de al-Qaeda in Afganistan, in 2001, si continua sa lupte si acum.

Relatia buna dintre Occident si Rusia s-a schimbat radical o data cu interventia "Coalitiei de vointa", in Irak, in 2003.

Da, increderea Aliantei Nord-Atlantice in Rusia a fost slabita dupa incetarea razboiului din Irak, cind au fost descoperite arme de provenienta ruseasca pe intregul teritoriu al Irakului, in ciuda embargoului impus de ONU privind vinzarea de arme catre regimul Saddam Hussein. Mai mult, Rusia a fost implicata si in scandalul din jurul programului "Petrol contra hrana".

Relatiile Rusiei cu NATO n-au mai fost aceleasi
Atacul terorist de la 11 septembrie a schimbat radical relatia NATO-Rusia.

La doar citeva ore dupa atentate, presedintele rus Vladimir Putin a dat o declaratie oficiala, in care deplingea victimele din SUA. Putin a adoptat discursul american in ceea ce priveste terorismul, iar actiunile sale in acest sens aveau sa surprinda intreaga lume. "Intreaga comunitate internationala ar trebui sa se uneasca in lupta impotriva terorismului, aceasta este o problema extrema pentru umanitate", spunea Putin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.