In capitala Afganistanului, Kabul, a avut loc unul dintre cele mai sangeroase atacuri din ultimele luni. O masina capcana a explodat la circa o suta de metri de ambasada Statelor Unite.

Martorii spun ca ar fi vazut cadavrele mai multor soldati americani. Un angajat la primariei a descris atacul: "eram aici si maturam strada cand a avut loc explozia. Am vazut trei cadavre si multi oameni raniti inclusiv colegul meu care lucreaza si el pentru primaria din Kabul. Nu stiu... Poate mai sunt persoane ucise, eu am vazut trei corpuri..."

Explozia s-a produs pe una dintre cele mai aglomerate si protejate strazi din Kabul, chiar langa ambasada Statelor Unite ale Americii.

Postul de televiziune Al Jazeera spune ca martorii au vazut cadavrele a cel putin trei soldati americani.
Insa numarul victimelor nu este sigur. Sigur e ca este in crestere.

Surse din politie si echipele de interventie afgane spun ca ar fi vorba despre mai mult de 15 morti, printre ei si straini.

Ali Shah Paktiawal, directorul echipei de criminalisti a politiei din Kabul a confirmat faptul ca explozia a fost produsa de un atentator sinucigas.
"A fost un atac terorist. Este clar ca retelele teroriste inceaca sa destabilizeze Afganistanul. Investigatia noastra merge inainte", spune Ali Shah Paktiawal.
Ipoteza unui atentat sinucigas pare sa fie confirmata si de un purtator de cuvant al talibanilor care a comunicat ca atacul a fost opera unui luptator taliban si ca a fost directionat impotriva convoiului militar american.

Legatura cu Pakistanul

Este al doilea atac sinucigas de vineri. Alt atentator a incercat sa arunce in aer un convoi civil langa orasul sudic Kandahar, a declansat incarcatura prea devreme si a devenit singura victima a atentatului.
Regiunea unde se afla Kandaharul este una dintre principalele rute pentru mujahedinii veniti din Pakistan.

In Pakistan, Waziristanul, regiune de la granita cu Afganistanul, este controlat de talibani pakistanezi.
Presedintele pakistanez, Pervez Musharaf, s-a intors joi dintr-o vizita in Afganistan pentru a pune la cale un plan de a curma tranzitul transfrontalier al gruparilor teroriste.

Temerile Afganistanului par intemeiate si pe faptul ca Pakistanul a semnat recent un acord cu autoritatile tribale din Waziristan, lasandu-le practic talibanilor mana libera.

Acordul promite suspectilor al Qaeda ca, daca tin cont de interesele Pakistanului vor putea trai in Watziristan fara probleme.
Nu e de mirare ca unii insurgenti musulmani se simt protejati si chiar inspirati de ambiguitatile autoritatilor pakistaneze.

Regenerarea miscarii de rezistenta a talibanilor
Generalul brigadier Ed Butler a declarat la BBC ca soldatii britanici sunt in permanenta tinta atacurilor talibanilor.

"Viata de aici e mereu aceeasi. Militarii lucreaza in cele mai fierbinti conditii - circa 50 de grade Celsius. Sunt mereu implicati in operatiuni si sunt tintele unor atacuri zi de zi, atacuri de o intensitate si o ferocitate pe care nu le-am mai vazut pana acum."

Atacurilor sinucigase au omorat mai mult de 2.000 de persoane de la inceputul anului pana acum.
Ar fi vorba despre o regenerare a miscarii de rezistenta a talibanilor, inlaturati de la putere de coalitia condusa de militarii americani acum cinci ani.

Multe dintre violente se petrec in sudul tarii, zona vitala a miscarii talibane insa, in ultima vreme, a crescut numarul atacurilor in Afganistan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.