Directorul Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei, Stanislav Belkovski, si-a exprimat recent parerea ca "asistam la o acutizare a situatiei in jurul Transnistriei", anunta Agentia Rusia la Zi. In opinia analistului rus, "garantul integritatii teritoriale a nerecunocutei formatiuni teritoriale este acum Ucraina. Dupa victoria lui Viktor Iuscenko, noua conducere de la Kiev a introdus o blocada impotriva Transnistriei. Dar esenta actiunilor noilor guvernanti de la Kiev rezida in aceea de a lua sub control regimul tiraspolean". De aceea, considera Belkovski, actualul lider transnistrean, Igor Smirnov, va fi nevoit sa se orienteze spre Kiev si Viktor Iuscenko, nu spre protectorii de la Moscova.

In ceea ce priveste Ucraina, Belkovski crede ca aici concureaza unul cu celalalt doua proiecte de dezvoltare a tarii. Unul, "neocolonial", presupune transformarea Ucrainei intr-o provincie a Europei, cu orice pret. Aceasta idee este foarte importanta pentru noua putere ucraineana, pentru ca "intrarea in Uniunea Europeana a devenit ceva de genul construirii comunismului". Al doilea proiect - este proiectul unei independente depline atat fata de tarile post-sovietice, cat si de UE.

"Moldova se va indrepta spre Romania"

Stanislav Belkovski estimeaza ca in ultimii 13 ani a crescut radical rolul SUA ca furnizor al legimitatii oricaror surse de putere in lume. in plus, in spatiul republicilor post-sovietice, locul vechii nomenclaturi este ocupat, treptat, de lideri noi, apartinand generatiilor tinere, care nu au nevoie de legitimizarea puterii lor prin mecanisme de gen "club" CSI. Este suficienta legitimizarea lor in SUA. De aceea, dupa destramarea Comunitatii Statelor Independente, partea asiatica a CSI se va orienta spre China sau spre Kazahstan, daca acest din urma stat va reusi sa-si realizeze ambitioasele sale planuri geopolitice. Moldova se va indrepta spre Romania, iar Belarus va deveni dependenta fie de Ucraina, fie de Polonia, daca de la putere va fi inlaturat Lukasenko, apreciaza analistul rus.

"In pofida disponibilitatii si a dorintei CSI de a institui un control direct asupra CSI, in pofida faptului ca SUA isi rezerva dreptul exclusiv de a fi sursa de legitimitate pentru liderii post-sovietici, tinand cont de numarul si calitatea conflictelor in care americanii sunt implicati, ei vor fi nevoiti sa delege unele functii de asigurare a securitatii si stabilitatii tarilor fostei URSS", estimeaza politologul. In opinia lui, Rusia si spatiu ex-sovietic pot deveni un fel de zona tampon in fata Chinei, cu Moscova centrul ei logic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.