Siria ameninta cu inchiderea granitei sale cu Libanul daca Natiunile Unite vor desfasura trupe in aceasta zona. O astfel de masura ar fi un act ostil fata de Siria, a declarat presedintele statului, Bashar al-Assad pentru un post de televiziune din Dubai.

Ideea a fost transmisa si dupa o intalnire dintre seful diplomatiei siriene si omologul sau finlandez. Damascul considera ca inchiderea frontierei libanezo-siriene va avea cu siguranta consecinte pentru persoanele care locuiesc in regiune si ar izola practic Libanul. Cealalta granita este cea cu Israelul, stat pe care nu il recunoaste si care mentine in continuare blocada aeriana si maritima asupra Libanului. Armata israeliana a anuntat ca va mentine aceasta blocada pana la instituirea unui mecanism de control asupra transferului ilegal de arme catre Hezbollah.

Presedintele Siriei, Bashar Assad, a acordat un interviu televiziunii Dubai in care se relateaza ca s-a declarat impotriva trimiterii de trupe la granita libanezo-siriana. Potrivit unor fragmente publicate de televiziunea Dubai, presedintele Siriei a subliniat ca trimiterea de trupe ONU la granita libanezo-siriana ar putea fi considerata un gest ostil fata de tara sa.

Tot presedintele a declarat ca desfasurarea de trupe la granita ar crea ostilitate intre Siria si Liban, in primul rand si in al doilea rand ar fi o masura ostila fata de Damasc care va genera probleme. Declaratia a fost ulterior confirmata de ministrul de Externe al Finlandei care, dupa o intalnire cu omologul sau sirian, a precizat ca Damascul a amenintat ca va inchide granita dintre Siria si Liban daca in zona vor fi trimii soldati ONU.

Israelul nu intentioneaza sa ridice blocada aeriana si maritima

Israelul a anuntat ca nu intentioneaza sa ridice blocada aeriana si maritima asupra Libanului pana ce forta internationala de pace nu ocupa pozitii la granita cu Siria si la aeroportul din Beirut. Nu este in interesul Libanului sa intre in conflict cu Siria, la fel cum nu e in interesul Siriei sa intre in conflict cu Libanul. Relatiile dintre cele doua tari ar trebui sa fie precum relatiile dintre doua tari arabe, construite pe adevar si respect reciproc.

Dar presedintele Siriei a spus ca trimiterea de trupe in zona ar reprezenta o incalcare a suveranitatii Libanului si a cerut guvernului de la Beirut sa isi asume responsabilitatile care ii revin si sa nu ia masuri care ar sabota relatiile cu Siria. Anterior, premierul Libanului, Fouad Siniora, declarase ca Siria ar trebui sa respecte faptul ca Libanul e o tara suverana.

"Nu este in interesul Libanului sa intre in conflict cu Siria, la fel cum nu e in interesul Siriei sa intre in conflict cu Libanul." "Relatiile dintre cele doua tari ar trebui sa fie precum relatiile dintre doua tari arabe, construite pe adevar si respect reciproc." "Libanul este o tara suverana si trebuie tratata ca atare, asa cum noi tratam Siria", a declarat premierul libanez. Conflictul din Liban a starnit dispute mari intre Siria si alte state arabe. Unele dintre acestea au blamat Siria ca a alimentat criza prin sustinerea fata de organizatia militanta libaneza Hezbollah.

Convorbire telefonica Merkel-Putin

Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat, in cadrul unei convorbiri telefonice avute miercuri seara, problema nucleara iraniana si situatia din Liban, a indicat Kremlinul intr-un comunicat citat de agentiile de presa ruse. "Cei doi lideri au dezbatut masurile ce trebuie luate pentru normalizarea situatiei in Liban, precum si cele adoptate de comunitatea internatio-nala pentru reglementarea crizei din Orientul Mijlociu, si au facut totodata schimb de opinii privind evolutiile in problema iraniana". In cursul dialogului telefonic, cancelarul german a transmis condoleante presedintelui Putin pentru victimele accidentului aviatic de luni din orasul ucrainean Donetk soldat cu moartea tuturor celor 170 de persoane aflate la bordul aparatului.

Presedintele palestinian spera In relansarea procesului de pace

Autoritatea Nationala Palestiniana spera sa supuna atentiei Adunarii Generale a ONU un plan menit sa relanseze procesul de pace din Orientul Mijlociu, a indicat purtatorul de cuvant al Autoritatii, Abu Rudeina, citat de AFP.

"Autoritatea palestiniana depune eforturi impreuna cu tari arabe pentru a supune un plan comun Adunarii generale, avand ca obiectiv relansarea procesului de pace", a anuntat miercuri seara la Amman oficialul palestinian. Acesta a mentionat ca presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmud Abbas, a discutat miercuri la telefon despre aceasta initiativa cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, pe langa care a insistat sa se foloseasca de influenta pe care o are asupra Israelului pentru a ridica blocada impusa Fasiei Gaza. Aflat in capitala Iordaniei pentru o reuniune a formatiunii sale Fatah, Mahmud Abbas s-a intalnit de asemenea miercuri cu ministrul grec de Externe, Dora Bakoyannis, a carei tara va prelua la 1 septembrie presedintia prin rotatie a Consiliului de Securitate al ONU.

Generalul Halutz recunoaste "neajunsurile" armatei sale
Seful Statului Major israelian, generalul Dan Halutz, a recunoscut pentru prima data ieri, intr-o scrisoare adresata militarilor, ca au existat si o serie de neajunsuri in prestatia armatei israeliene, in recentul conflict cu miscarea siita radicala Hezbollah din Liban. Generalul israelian noteaza ca, "pe langa rea-lizari, lupta a scos la iveala neajunsuri in diferite domenii - logistic, operational si de comanda" si se angajeaza ca "toate aceste deficiente si succese vor fi examinate riguros, rapid si complet".

"Vom raspunde cu profesionalism la toate intrebarile si toata lumea va fi investigata, incepand cu mine si pana la ultimul soldat", afirma gen. Halutz. Premierul israelian Ehud Olmert urmeaza sa decida in interval de cateva zile cadrul juridic in care se va derula aceasta ancheta, iar cea mai "drastica" varianta este crearea unei comisii de stat in acest scop care sa poata demite oficiali guvernamentali si militari gasiti vinovati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.