Recentul atentat din Piata Euroasia a scos in evidenta faptul ca ultranationalismul rus, imbratisat de tot mai multi tineri, capata forme de manifestare extreme, scrie presa moscovita.
Cotidianul "Kommersant", de pilda, care citeaza surse din cadrul Serviciului Federal de Securitate, noteaza ca in societatea rusa a aparut o patura de adepti ai ideilor nationaliste, care nu fac parte din organizatiile extremiste cunoscute autoritatilor. Potrivit marturiei procurorului Moscovei, Iuri Siomin, autoritatile nu dispun de niciun fel de date care sa confirme apartenenta celor trei tineri retinuti in acest caz la partide politice sau organizatii extremiste.

Afirmatia procurorului este intarita de liderul uneia dintre cele mai cunoscute organizatii extremiste din Rusia, "Uniunea Slava", Dmitrii Demuskin. Acesta a declarat pentru "Kommersant" ca cei trei nu faceau parte din nicio organizatie, iar explozia din piata moscovita reprezinta "inceputul terorismului de strada". De vina ar fi chiar autoritatile care tolereaza "ilegalii" si sanctioneaza cu orice prilej persoanele cu "orientare patriotica". De teama persecutiilor, toate "organizatiile patriotice" au luat decizia de a intra in ilegalitate, impartindu-se in grupuri mici. Potrivit unei analize efectuate de cotidianul "Rossiiskaia gazeta", pietele si bazarurile moscovite, de care sunt legate si interesele unor grupari criminale, sunt controlate de persoane provenind in principal din republicile caucaziene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.