Locuitorii din Bruxelles vor avea in curand acces permanent si din orice punct al orasului la internet, la un pret accesibil, indiferent de tipul de computer si de legatura utilizata.

Proiectul apartine societatii Ozone, si el consta in instalarea, pe tot teritoriul capitalei belgiene, a unor antene de mare capacitate care sa permita transmiterea semnalelor necesare. Ozone a instalat deja la Paris circa 500 de asemenea antene, care acopera 40 % din suprafata capitalei franceze. "Conexiunea permanenta la internet, indiferent de tipul receptorului - ordinator portabil, GSM, PDA, PSP - face parte din evolutia logica a societatii comunicationale.

Preturile si restrictiile tehnice praticate de operatorii traditionali impiedica consumatorii sa aiba acces permanent", sustine Nicolas Jungers, director pentru Belgia a societatii mentionate. Tehnologia internet fara fir (Wi-Fi) reprezinta, din ce in ce mai mult, o alternativa foarte credibila la conexiunea prin sistemul adsl. Pentru inceput, in faza de proiect, Ozone a instalat cinci asemenea antene in comuna Ixelles si urmeaza sa acopere, pana la sfarsitul anului, primul ring (unul dintre inelele care fac turul orasului, n.r.) de la Bruxelles, dar si alte orase din Belgia, mai spune Jungers. Potrivit ultimelor statistici comunicate de Institutul National de Statistica (INS) din Belgia, pana la finele lui iunie erau inregistrate peste 2,3 milioane de conexiuni internet (2.349.296), cu peste 12,5% mai mult ca in 2005. In timp ce numarul conexiunilor gratuite este n scadere, (-36,9%) intr-un an, numarul conexiunilor platite (pentru banda larga in principal) continua sa creasca constant (+22,5%).

La 30 iunie, Belgia numara circa 1,7 milioane de conexiuni cu banda larga (1.688.503) la persoanele particulare, din totalul de peste 1,9 milioane (1.919.552), in timp ce societatile comerciale au 429.744 conexiuni, cu 7,8% mai mult ca in 2005. Potrivit INS, 95% din societatile belgiene dispun de acces la internet (contra 91% la nivelul Uniunii Europene). Cele mai multe conexiuni se afla in Bruxelles (85%) si regiunea valona (81%), fata de Flandra, care are doar 76 procente. Proportia este semnificativa atat la nivel de societati mari - 93 % din societatile cu peste 250 de salariati au acces la internet, cat si la cel al IMM-urilor (5-9 salariati) - 67 la suta, care este peste media din UE. In plus, 65 % din societatile belgiene au propriul lor site, contra 61% la nivelul UE, (dar proportia este de 74 % in Marea Britanie si 72% in Danemarca.

Toata aceasta evolutie trebuie colaborata si cu noul program al autoritatilor belgiene "Internet pentru toti", care in trei luni de la lansare a inregistrat un succes semnificativ: circa 11.000 de asemenea pachete vandute. Circa 83 la suta din cumparatori sunt debutanti in folosirea computerului si a internetului, sustine ministrul tehnologiei si informatiilor, Peter Vanvelthoven. Potrivit programului, un cumparator beneficieaza si de facilitati fiscale - 21 la suta din pretul de cumparare al pachetului "Internet pentru toti" putand fi recuperat de persoana respectiva prin declaratia de impozit pentru persoanele fizice in 2007, cu conditia ca el sa fie cumparat de la furnizorii autorizati. In plus, preturile pachetelor sunt fixate deja prin prevederile programului si agreat de furnizorii in cauza: maxim 850 euro pentru un pachet avand computer fix cu acces la internet (desktop) si maxim 950 euro pentru ordinator portabil (laptop) cu acces la internet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.