Reprezentantul in Iran al miscarii siite radicale Hezbollah din Liban, Abdullah Safieddin, a subliniat ieri ca miscarea sa “nu se va dezarma” si ar putea chiar sa “importe arme” din strainatate, relateaza AFP.

Responsabilul Hezbollah a afirmat ca Rezolutia 1701, care a permis incetarea ostilitatilor intre Israel si militiile siite libaneze, la 14 august, "nu cere dezarmarea" si a explicat ca, "atata vreme cat armata libaneza nu are capacitatea sa apere tara, Hezbollah o va apara". AFP aminteste ca Rezolutia 1701 cheama Libanul sa aplice "acordurile existente care cer dezarmarea tuturor gruparilor armate" din aceasta tara.

Saffieddin a insistat ca miscarea sa "nu-si va clinti fortele" pentru ca "este constituita din locuitori din Libanul de sud care nu pot fi expulzati". Hezbollah este singura militie libaneza care nu a renuntat inca la arme, iar liderul ei, Hassan Nasrallah, a exclus dezarmarea in viitorul apropiat, desi a dat asigurari ca nu se va opune aplicarii Rezolutiei 1701. Mai mult, desi acest document invita tarile sa ia masuri pentru a impiedica vanzarea sau livrarile de arme catre orice alta entitate in afara de statul libanez, responsabilul Hezbollah a mentionat ieri ca, "daca va fi nevoie, este posibil sa se importe arme in Liban, dar poate nu va fi nevoie". SUA si Israelul acuza Siria si Iranul ca acorda ajutor militar Hezbollah, acuzatii dezmintite de Damasc si Teheran.

Germania nu va contribui cu trupe terestre la FINUL

Ministrul Apararii al Germaniei, Franz Josef Jung, a reiterat ieri ca tara sa nu va trimite trupe terestre in cadul Fortei Interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL), informeaza AP. "Nu vor exista trupe (germane) pe teren, acest lucru este foarte clar", a precizat Jung, intr-o declaratie pentru postul german de televiziune ARD. In schimb, Natiunile Unite au raspuns "foarte pozitiv" la oferta Germaniei de a participa cu un contingent naval la securizarea zonei, a adaugat oficialul de la Berlin. Contingentul naval nu va putea avea un "simplu statut de observator", a mai spus ministrul, precizand ca viitorul mandat ar trebui sa fie "robust, dar nu ofensiv".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.