Ministrii Apararii din tarile membre NATO s-au reunit ieri la Nisa, in sudul Frantei, pentru a dezbate asupra unor chestiuni fierbinti printre care, nu in ultimul rand, chiar reforma Aliantei Atlantice. Insa dezbaterea, care ar trebui sa fie obiectiva, este poluata de subiectele de actualitate ca, desigur, Irakul, astfel incat solutiile propuse par mai degraba adaptate unei necesitati de moment.

Este pentru prima data cand Franta gazduieste o ministeriala NATO de la retragerea sa din Comitetul integrat al Aliantei, in 1966. Charles de Gaules a ales aceasta decizie in epoca pentru a favoriza comanda nationala, iar de atunci, e drept, comitetul integrat a devenit o incinta mai degraba desueta la care se face apel in situatii extreme - cum a fost cazul in timpul crizei irakiene, cand americanii s-au vazut nevoiti sa evite un veto francez in ceea ce priveste participarea NATO la conflict.

De aceasta data insa tarile membre incearca sa aplaneze imaginea divergentelor. Ministrul fracez al apararii, Michelle Aliot Marie, declara ieri ca "NATO este in Franta la ea acasa"; pe de alta parte, raspunzand acuzatiilor secretarului de stat american, Condoleezza Rice, Michelle Aliott-Marie a subliniat ca deciziile din cadrul NATO trebuie sa se supuna unui consens. Iata-ne astfel ajunsi la punctul nodal al reformei NATO.

Presiuni americane

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, debarca miercuri pe Coasta de Azur cu intentia certa de a forta obtinerea unui instrument de control in interiorul Aliantei: obligativitatea participarii la operatiunile externe pentru toate tarile membre, ceea ce impune in unele cazuri evitarea acordului in Parlament, de care unele state au nevoie. Infruntarea s-a facut simtita inca de la dineul de miercuri seara, desfasurat strict intre ministrii NATO. Donald Rumsfeld a atacat tarile membre ale Comitetului integrat care nu vor sa isi trimita ofiterii in Irak pentru a contribui la instruirea armatei autohtone; Franta si Germania au repetat insa clar ca nu vor trimite sub nici o forma trupe sau ofiteri pe teritoriul irakian, si ca antrenarea irakienilor se va face in Qatar, respectiv Arabia Saudita. Spania, de asemenea, va forma echipe de deminori pe teritoriul sau. Rumsfeld a obtinut totusi in cursul dineului mai multe oferte din partea unor tari membre, indeplinind partial mandatul de a forta implicarea mai larga a europenilor in Irak; de unde concluzia ca cei mai saraci vor gasi intotdeauna modalitati sa ii subventioneze pe cei mai bogati.

Ministrul roman al Apararii, Teodor Atanasiu, prezent la ministeriala, a avut inca de miercuri o intalnire bilaterala cu Donald Rumsfeld, reusind sa ofere mult si sa primeasca putin. Romania ar dori sa isi reorienteze participarea in Irak, in sensul concentrarii pe instruirea ofiterilor si pe dotarea armatei irakiene, in speranta de a obtine comenzi pentru industria romaneasca de armament. Dupa generozitatea cu care Romania s-a obligat sa renunte la datoria irakiana in conditiile in care ii fluiera vantul prin buzunare, exista cateva firave sperante in ceea ce priveste obtinerea unor contracte economice; totul ramane insa la nivelul promisiunilor. "Romania fiind printre primele tari care au facut donatii, va fi luata in considerare printre primele si in ceea ce priveste comenzile de echipamente militare" - a afirmat Atanasiu.

Ministrul Atanasiu a confirmat ca Romania se afla printre statele care au acceptat sa isi creasca constributia in Irak, urmand sa trimita un nou batalion de infanterie la Bagdad. Cele 100 de persoane vor pleca in zona inca de luna viitoare.

Nisa in stare de asediu

"Nisa ii intampina pe soldatii pacii" - suna anuntul care decoreaza Nisa pana in cele mai mici unghere. Locuitorii nu se omoara insa cu firea. Nisa este o localitate cosmopolita care a vazut multe si pe unde se perinda adesea celebritati. Trecatorii sunt mai degraba infuriati, si injuraturile cele mai pitoresti se fac auzite de jur imprejurul Acropolei, unde se desfasoara ministeriala NATO: pietonii nu mai au trotuare, conducatorii auto nu mai au reguli fixe, buticurile si cafenelele sunt inchise, iar sirenele urla de la prima ora a diminetii. Elicopterul care survoleaza zona si-a inceput programul de lucru la ora 6 dimineata intr-un zgomot asurzitor, iar politistii, jandarmii si militarii patruleaza in cete. Securitatea Acropolei este asigurata de Legiunea Straina, ceea ce este o premiera si pentru acest corp de elita al armatei franceze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.