Secretarul de Stat al SUA a pus accentul in turneul sau european pe amenintarea nucleara care se contureaza la Teheran. Subiectul Iran a fost insa subit eclipsat: Coreea de Nord a anuntat oficial ca are bomba atomica si s-a retras din negocierile pentru dezarmare.

Intr-un moment in care comunitatea internationala anticipa o perioada de deschidere si, eventual, o solutionare a problemei nucleare nord-coreene, regimul stalinist de la Phenian a anuntat, pentru prima data in mod oficial, ca detine arma atomica si ca a decis sa se retraga de la negocierile in format hexagonal privind denuclearizarea Peninsulei Coreene. Intr-o declaratie difuzata ieri de KCNA, agentia oficiala de presa a Nordului, MAE nord-coreean afirma ca "se vede obligat sa renunte" sine die la tratativele de dezarmare demarate cu SUA, Coreea de Sud, Rusia, China si Japonia, pentru ca "nu exista nici o justificare ca noi sa participam la discutii, dat fiind ca administratia Bush ne-a etichetat drept un avanpost al tiraniei". "SUA si-au dezvaluit intentia de a rasturna sistemul politic (nord-coreean) si ne ameninta nuclear. Am luat deja decizia sa ne retragem din Tratatul de Neproliferare Nucleara si am fabricat arme nucleare de autoaparare pentru a face fata politicii tot mai evidente a administratiei Bush de a ne izola si presa", afirma regimul liderului absolut Kim Jong-il, in primul act oficial in care recunoaste ca a intrat in rindul puterilor nucleare.

Rice tempereaza spiritele

Declaratia de la Phenian a provocat imediat reactia noului secretar de Stat al SUA, Condoleezza Rice, care, in turneul european incheiat astazi, a fost mai ocupata cu sublinierea intentiilor de inarmare nucleara ale Iranului. Ea a incercat sa minimalizeze dramatismul declaratiei, etichetind-o drept "o miscare nefericita", care nu face altceva decit sa accentueze izolarea Coreei de Nord si sa indeparteze posibilitatea ca Phenianul sa primeasca garantii de securitate. Rice a adaugat ca Washingtonul nu intentioneaza sa atace Coreea de Nord si spera ca Phenianul sa revina cit mai curind la masa tratativelor. Marea Britanie si Rusia si-au exprimat regretul cu privire la decizia Phenianului de a renunta la negocieri, in timp ce Japonia si Coreea de Sud - doua dintre statele aflate in raza de actiune a rachetelor nord-coreene - s-au aratat ingrijorate si au tinut sa sublinieze ca nu vor tolera armele atomice ale Phenianului.

Jong-il, imprevizibil ca de obicei

Venita pe neasteptate, chiar in momentul in care expertii internationali vorbeau de un posibil dezghet in chestiunea nucleara din peninsula coreeana, decizia regimului lui Kim Jong-il de a renunta la negocieri confirma una dintre trasaturile care il fac, pe el si regimul sau, putin placut in rindul diplomatilor occidentali: liderul stalinist este imprevizibil. Dupa citeva luni in care negocierile in format hexagonal au fost blocate de aceeasi "politica ostila" a SUA, Phenianul afirmase recent ca este gata sa rezolve pasnic problema nucleara si sa considere Washingtonul "un prieten". La rindul lor, SUA declarasera ca sint gata sa faca "o oferta serioasa" pentru a convinge Nordul sa renunte la inarmarea nucleara. Mai mult, in discursul despre starea natiunii, Bush a evitat sa mentioneze statul stalinist, preferind sa pastreze cuvintele dure pentru Iran si Siria. Afirmatiile lui Rice privind "avanposturile tiraniei" nu au fost insa trecute cu vederea la Phenian


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.