Plaja la Polul Nord, supervirusi scapati din laboratoare, coada la cursele pentru Marte, sistem legislativ global. Acestea sint citeva dintre ipotezele care ar putea deveni realitate in secolul urmator, anunta oamenii de stiinta.

Fizicianul britanic Stephen Hawking revine la tema sa favorita: istoria timpului. Doar ca acum nu mai priveste inspre trecutul cosmosului, ci inspre viitorul omenirii. De o luna si jumatate, el a lansat pe un forum Yahoo! intrebarea cruciala: "Cum va reusi specia umana sa supravietuiasca in urmatorii 100 de ani?". Pina acum au raspuns deja mai mult de 25.000 de persoane.

De unde i-a venit aceasta idee? Chiar daca Hawking afirma, cu modestie, ca nici el nu cunoaste raspunsul la aceasta intrebare, fizicianul opineaza ca, "pe termen lung, singura sansa de supravietuire a omenirii va fi sa se extinda in spatiul cosmic si in alte sisteme solare". O solutie SF, spun unii, unica noastra scapare, contraargumenteaza altii. Lasind la o parte previziunile dezastruoase cu care ne-au obisnuit profetii neoprotestanti sau filmele de genul "Armageddon", ziarul "Die Zeit" a realizat o ancheta cu opiniile a zece oameni de stiinta specializati in climatologie, biologie, astronomie, dar si filosofie sau sociologie.

Emigrarea pe alte planete este o utopie

In contextul in care numarul populatiei de pe Terra continua sa creasca, ipoteza "mutarii" omenirii pe alte planete devine din ce in ce mai plauzibila. "Sint sigur ca in urmatorul secol nu vom fi nevoiti sa parasim Pamintul. Dar estimez ca, peste mii sau peste zeci de mii de ani, aceasta expansiune se va produce", opineaza astronautul Gerhard Thiele. Fireste, prima colonie va fi Marte, dupa care vor urma poate planete de pe alte sisteme solare. Dar pentru a avea sorti de izbinda, sistemele politice trebuie sa investeasca mai mult in cercetarea legata de zborurile spatiale si de crearea unei atmosfere artificiale.

"Baloane de sapun", replica specialistii cu mai mult simt al realitatii. Filosoful Peter Sloterdijk, rector la Academia de Design din Karlsruhe, este de-a dreptul revoltat de vizionarii care construiesc scenarii fanteziste, uitind in ce lume traiesc. Cei care sustin ipoteza exodului pe alte planete fac parte din categoria visatorilor indragostiti si fascinati de tehnica. "Paradoxul este ca pentru ei este interzis sa recomandam Israelului ce sa faca, dar ar trebui sa fie clar pentru intreaga omenire ca trebuie sa isi caute loc pe alta planeta", arata Sloterdijk.

Feministele vor sa salveze lumea

Agresivitatea lumii de azi, amenintarea bombei atomice si fundamentalismul politic si religios au, in ochii feministelor, o cauza unica: mentalitatea masculina dominatoare si intoleranta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.