Ambasadorul Chinei la Natiunile Unite, Sha Zu Kang, a dat o replica acida Statelor Unite ale Americii care au criticat autoritatile chineze ca aloca tot mai multi bani bugetului de cheltuieli militare.

Pentagonul afirmase ca masurile luate de China in vederea modernizarii marinei ar putea dezechilibra balanta de putere in Asia.

Ambasadorul Chinei la Natiunile Unite din Geneva a declarat intr-un interviu la BBC ca americanii nu au dreptul sa tina predici Chinei. Si a spus acest lucru intr-un limbaj foarte simplu.

El s-a intrebat retoric : "E adevarat ca voi aveti aproape 50% din bugetul cheltuielilor militare mondiale? China are o populatie de cinci-sase ori mai mare decat a Statelor Unite. Asa ca de ce e criticata China? E timpul sa o lasati balta si sa inchideti gura", a mai declarat oficialul chinez.
El a mai spus ca Statele Unite ale Americii au dreptul sa ia orice masuri care le avantajeaza, dar ca nu trebuie sa spuna Chinei ce sa faca si ce nu.

Capacitatea militara crescuta a marinei chineze va intari pozitia Beijingului in stramtoarea Taiwan, unde pana acum Statele Unite ale Americii au detinut controlul.

Ambasadorul Chinei la Natiunile Unite a precizat ca tara sa e gata sa se foloseasca de noua sa putere pentru a impiedica Taiwanul sa-si declare independenta.

China nu are de ales, spune ambasadorul chinez. Va trebui sa rezolve problema prin orice mijloace pe care guvernul le are la dispozitie.

Cheltuielile militare in crestere ale Chinei au starnit ingrijorare in Statele Unite si in randurile vecinilor Chinei din Asia.

Acum 10 ani, China a lansat un exercitiu militar de amploare ca raspuns la atitudinea pro independenta a Taiwanului.

Presedintele de atunci al Statelor Unite, Bill Clinton, a trimis in zona doua portavioane in semn de avertisment la adresa Chinei.

Robert Caplin, profesor la Academia Marinei Americane, afirma ca incidentul a facut China sa-si revizuiasca strategia militara.

Chinezii se pregatesc sa dea multe lectii Statelor Unite, in deceniile care urmeaza, spune Robert Caplin. "Sa nu uitam ca marina americana e obisnuita sa nu aiba rival, dar situatia se va schimba, fiindca Beijingul investeste masiv in submarine si tehnologia rachetelor."

In luna martie, parlamentul- care tinde sa aiba doar rolul de a autoriza decizii luate deja de conducerea Partidului Comunist- a aprobat o majorare cu aproape 15% a cheltuielilor militare anul acesta, pana la 35 de miliarde de dolari.

Chiar daca suma pare mica in comparatie cu bugetul de aproape 420 de miliarde al armatei americane pe anul acesta, Pentagonul estimeaza ca Beijingul a cheltuit anul trecut de doua sau trei ori mai mult decat cifra anuntata public.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.