Rusia nu va acorda nici un fel de avantaje Ucrainei pana cand noul guvern de la Kiev nu va dovedi prin fapte ca s-a intors la politica prorusa, a afirmat ieri expertul ucrainean pe probleme energetice Oleg Gudama, comentand rezultatele negocierilor purtate de premierul Viktor Ianukovici cu autoritatile ruse pe tema preturilor la gazele naturale livrate Ucrainei, transmit agentiile ruse de presa.

Expertul ucrainean a apreciat ca Ianukovici n-a obtinut, de fapt, nimic de la Moscova, in timpul primei sale vizite peste hotare de la preluarea oficiala a functiei de premier. Faptul ca pretul la gazele importate de Ucraina din Rusia a ramas la nivelul de 95 de dolari mia metri cubi nu este perceput la Kiev ca un succes al noului premier, intrucat acest pret era fixat in acordul din ianuarie, care a pus capat razboiului gazelor dintre Rusia si Ucraina de la inceputul acestui an. Asteptarile ca Ianukovici sa obtina de la Kremlin reducerea pretului la gazele rusesti macar cu un dolar nu s-au implinit. "Cred ca pana la sfarsitul acestui an vom auzi din partea Moscovei atat propuneri concrete, cat si avertismente si amenintari, in tentativa de a obtine acces la reteaua de conducte a Ucrainei", a estimat Godama, intr-un comentariu pentru versiunea ucraineana a Deutsche Velle.

Parerile privind rezultatele vizitei lui Ianukovici in Rusia sunt insa impartite. Astfel, Konstantin Borodin, directorul Centrului de cercetari energetice din Kiev, considera mentinerea actualului pret la gazele rusesti pana la sfarsitul anului in curs drept un succes incontestabil al premierului Ianukovici, apreciind ca raporturile dintre Ucraina si Rusia "sunt condamnate sa se amelioreze", sub noul guvern ucrainean. Cu toate acestea, indiferent de preferintele politice, expertii de la Kiev sunt de parere ca sporirea pretului la gazele livrate Ucrainei de Gazprom este inevitabila de la 1 ianuarie 2007, totul depinde insa cu cat va fi majorat acesta.

Ianukovici n-a obtinut preturi mai mici la gazele livrate Ucrainei

Premierul ucrainean Viktor Ianukovici a anuntat, la sosirea sa la Simferopol (sudul Ucrainei), unde urma sa-l intalneasca pe presedintele Viktor Iuscenko, ca a discutat atat cu Rusia, cat si cu Turkmenistanul asupra inghetarii pana la sfarsitul anului curent a pretului la gazele livrate Ucrainei de cele doua tari, prin societatea RosUkrEnergo, la nivelul de 95 de dolari mia metri cubi de gaze, au transmis ieri agentiile ruse de presa. Acordul semnat in ianuarie a.c. intre Kiev si Moscova prevede ca Gazprom va vinde gaze Ucrainei nu direct, ci prin societatea RosUkrEnergo (societate mixta a bancii ruse Gazprom Bank si a bancii austriece Raiffeisen Bank), la un pret de 230 de dolari mia de metri cubi. Ucraina cumpara insa cantitatea contractata de la intermediarul mentionat, la un pret de numai 95 de dolari mia de metri cubi, gazele livrate fiind un amestec de gaze rusesti si gaze provenind din Turkmenistan.

Ianukovici a afirmat ca Turkmenistanul insista sa majoreze pretul la gazele pe care le furnizeaza Ucrainei, de la 65 de dolari la 100 de dolari mia metri cubi de gaze, incepand cu 21 septembrie. Premierul ucrainean a indicat ca daca aceasta sporire a taxei se va produce, gazele turkmene la granita cu Ucraina vor ajunge la tariful de 140 de dolari pe mia metri cubi, apreciind ca in acest caz va creste si pretul "amestecului de gaze rusesti si turkmene" livrat Ucrainei de intermediarul RosUkrEnergo. Seful executivului de la Kiev a caracterizat relatiile dintre Ucraina si Rusia in domeniul petrolului si gazelor naturale ca "destul de complicate, mai ales in privinta livrarilor de gaze".

El a adaugat ca la negocierile de la Soci a convenit cu premierul rus Mihail Fradkov sa mandateze guvenele ucrainean si rus cu "gasirea unei solutii privind stabilizarea pietei gazelor". Din partea Kievului, aceasta chestiune cade in sarcina ministrului Energiei si Combustibilului Iuri Boiko, iar din partea Moscovei - in sarcina sefului gigantului energetic Gazprom, Aleksei Miller. Ianukovici nu a exclus ca pretul la gazele rusesti pentru Ucraina sa ramana neschimbat pana la sfarsitul acestui an, dar a spus ca acesta s-ar putea majora incepand din 2007.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.