La sediul ONU de la New York urma sa aiba loc, ieri, o reuniune de urgenta pentru elucidarea conditiilor de desfasurare a fortei internationale de pace, totalizand 15.000 de persoane, care, impreuna cu o forta libaneza insumand tot atatia oameni, sa monitorizeze precara incetare a focului.

In Liban se afla deja o forta de interpunere a ONU (UNIFIL), cuprinzand 2.000 de persoane, asa incat pana la completarea cifrei propuse mai e nevoie de inca 13.000, dar deocamdata nicio tara nu si-a luat niciun angajament ferm in aceasta privinta. Un purtator de cuvant al secretarului general al ONU, Kofi Annan, a descris situatia ca fiind "foarte grava" si a afirmat ca sarcina cea mai urgenta este desfasurarea castilor albastre.

Franta, dispusa sa-si asume comanda, dar conditionat

Franta, care deja are comanda UNIFIL, s-a declarat dispusa sa preia comanda fortei internationale extinse, cu conditia insa a clarificarilor absolut necesare. E firesc ca Franta sa-si asume o asemenea misiune, dat fiind legaturile ei istorice cu Libanul (protectorat francez imediat dupa Primul Razboi Mondial). Este semnificativ ca popularitatea in acuta scadere a presedintelui Chirac a crescut cu 5 la suta dupa pozitia ferma manifestata in privinta opririi imediate a conflictului. Pe langa asumarea comandei, Franta s-a aratat dispusa sa contribuie cu 3.000 de oameni la propusa forta internationala, dar cu conditia ca mandatul acesteia sa fie foarte precis si cu garantii ferme din partea guvernului libanez, a miscarii Hezbollah si a Israelului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.