Vizita premierului nipon, Junichiro Koizumi, la sanctuarul patriotic controversat de la Yakusuni la Tokyo, ieri, a provocat proteste din partea Chinei si Coreei de Sud. Beijingul si Seulul au fost iritate nu de vizita propriu-zisa, ci de momentul in care ea a fost facuta, chiar in ziua care marca 61 de ani de la capitularea Japoniei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Koizumi a fost adus de o limuzina la sanctuar. Imbracat in straie cernite si insotit de un cleric sintoist, premierul s-a rugat circa zece minute pentru pace. Nici vizitele anterioare ale lui Koizumi la sanctuarul eroilor de la Yakusuni nu au scapat de criticile aspre ale autoritatilor chineze si sud-coreene. Atat Beijingul, cat si Seulul privesc monumentul ca pe un simbol al trecutului militarist imperialist al Japoniei, trecut pe care cei doi vecini ai Japoniei il considera "insuficient constientizat".

Manie si deceptie transmise ambasadorilor niponi
In sanctuarul de la Tokyo, nu sunt pastrati doar cei 2,5 milioane de soldati cazuti in razboiul civil din 1853, ci si 14 generali din cel de-al Doilea Razboi Mondial, executati de aliati la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si considerati acum criminali de razboi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.