Presedintele Vladimir Putin se lauda ca Rusia dezvolta cel mai competitiv si puternic arsenal nuclear din lume * Intre timp, comunitatea internationala face eforturi uriase pentru oprirea inarmarii nucleare a Iranului si a Coreei de Nord

Rusia dezvolta in prezent un sistem de rachete atomice pe care alte tari nu il poseda si nu il vor poseda in urmatorii ani, a anuntat ieri presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, citat de agentiile internationale de stiri. Liderul de la Kremlin a facut aceasta dezvaluire intr-un discurs sustinut ieri in fata sefilor Fortelor Armate ale Federatiei Ruse. Vladimir Putin a dezvaluit ca Rusia testeaza in prezent, cu rezultate pozitive, noul sistem de rachete nucleare. "Sunt sigur ca acest sistem va fi functional in urmatorii cativa ani, iar ceea ce e mai important este ca vor fi sisteme pe care alte puteri nucleare nu le-au obtinut inca. Sunt convins ca in anii care vor urma, aceste rachete nucleare vor constitui o parte din echipamentul nostru", a afirmat Vladimir Putin, citat de Euronews.

Presedintele rus a pretins ca dezvoltarea capacitatilor militare atomice ale Rusiei este justificata de terorismul international. "Terorismul international este una din amenintarile majore la adresa Rusiei. Intelegem ca imediat ce vom ignora astfel de componente ale apararii noastre, cum sunt rachetele nucleare, pot aparea diferite amenintari. De aceea, vom continua sa ne ocupam cu perseverenta de fortele noastre armate, in special de componenta lor nucleara", a afirmat Vladimir Putin, intr-un citat aproximativ preluat de agentiile de presa americane si de Mediafax.

Presedintele Rusiei nu a dat publicitatii amanunte suplimentare despre acest program nuclear. Totusi, la inceputul acestei luni, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a precizat ca Rusia urmeaza sa finalizeze pana in 2005 modernizarea rachetelor sale balistice model Topol-M. Informatii inca neconfirmate mentioneaza ca Rusia este aproape de finalizarea unor rachete nucleare de noua generatie, care ar putea transporta pana la 10 incarcaturi nucleare duferite, cu greutate totala de 4,4 tone, in timp ce rachetele Topol-M pot transporta numai incarcaturi in greutate totala de 1,3 tone. Rachetele Topol-M sunt considerate cele mai competitive rachete ruse care pot transporta incarcaturi nucleare, ele avand o raza de actiune de 6000 de mile si fiind destul de greu de detectat.

Scutul anti-racheta al SUA, depasit?

Anuntul facut de presedintele Rusiei, cat mai ales optimismul sau, arunca umbre de indoiala asupra programului american de protectie anti-rachete nuclear. De mai multi ani, intreg teritoriul Statelor Unite este protejat de orice atac nuclear aerian, prin intermediul mai multor baterii de rachete anti-racheta, extrem de performante. La inceputul acestui an, un inalt oficial din Ministerul Apararii Federatiei Ruse anunta sub acoperirea anonimatului ca in curand Moscova va avea la dispozitie arme care pot face scutul american anti-racheta complet nefolositor. Desi nu au fost date nici atunci detalii suplimentare, analistii militari considera ca numai o racheta inter-continentala supersonica sau ogive nucleare manevrabile la bordul rachetei ar putea trece de scutul american anti-racheta.

Declaratia liderului de la Kremlin arunca de asemenea indoieli asupra eforturilor comunitatii internationale de limitare a inarmarii nuclare. Astfel, statele vest-europene si SUA incearca de mai mult timp sa determine state cu regimuri radicale, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, sa renunte la programele lor de inarmare nucleara.

De remarcat ca dezvaluirea lui Vladimir Putin privind arsenalul atomic al Rusiei survine la numai o zi dupa ce la conducerea Departamentului de Stat al SUA a fost avansata Condoleezza Rice, expert in problemele strategice ale Uniunii Sovietice si adversar declarat al programelor ruse de inarmare de pe vremea Uniunii Sovietice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.