Palestinienii, inca nemultumiti de oferta israeliana

Odata consumat momentul de euforie al summit-ului quadripartit desfasurat, marti, la Sharm el-Sheikh, presedintele autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, si premierul israelian, Ariel Sharon, trebuie sa incerce sa si implementeze programul pacifist parafat doar printr-o strangere de mana. Mahmud Abbas a declarat, marti seara, la Amman, ca dialogul cu statul evreu va fi reluat saptamana viitoare, precizand ca a solicitat crearea "unei comisii mixte israeliano-palestiniene care urmeaza sa analizeze, timp de cateva zile, criteriile in baza carora Israelul va decide eliberarea detinutilor" palestinieni. Presedintele ANP a reiterat nemultumirea palestiniana in legatura cu promisiunea Israelului de a elibera "numai" 900 de prizonieri.

Din partea Israelului se cer, totusi, remarcate, cateva gesturi atestand disponibilitatea spre compromis. Dupa cum a confirmat chiar Abbas, Israelul s-a retras din cinci orase palestiniene si a acceptat ca ANP sa demareze constructia unui port. Ariel Sharon este gata sa-l intalneasca pe Mahmud Abbas la Ramallah, in Cisiordania, a declarat, ieri, o sursa apropiata premierului. Conform ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, statul evreu va permite unui numar de 1000 de palestinieni din Fasia Gaza sa lucreze in Israel. Tot Mofaz a anuntat ca, in cadrul deciziilor destinate sa refaca relatiile dintre Israel si palestinieni, aproximativ 400 de functionari ai unor organizatii umanitare internationale vor fi autorizati sa circule liber intre Cisiordania si Fasia Gaza 24 de ore din 24, relateaza Mediafax.

Comunitatea internationala si presa de pe toate meridianele au salutat, cu prudenta, succesul relativ al summit-ului de la Sharm el-Sheik, subliniind ca mai raman inca de rezolvat chestiuni foarte importante, intre care obtinerea unui armistitiu viabil cu miscarile integriste palestiniene, care nu au receptat cu un entuziasm prea mare rezultatele reuniunii.

SUA se implica puternic in eforturile de pace

Administratia George W. Bush are in vedere numirea unui emisar special pentru Orientul Mijlociu, cu mandatul de a coordona reformele economice si politice palestiniene, fara a fi insa un emisar pentru pace, au indicat surse diplomatice de la Washington, citate de Reuters. Aceasta propunere, care semnaleaza implicarea sporita a SUA in eforturile de pace israeliano-palestiniene, ar putea fi anuntata oficial inainte de conferinta internationala privind reformele palestiniene prevazuta sa se desfasoare pe 1 martie, la Londra.

Daca va fi confirmata, crearea noii functii o va urma pe cea anuntata marti de secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, privind numirea generalului William Ward in calitate de coordonator pentru reforma serviciilor de securitate palestiniene si pentru promovarea cooperarii in materie de securitate dintre palestinieni si Israel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.