La Viena se reiau in aceasta saptamana negocierile asupra viitorului provinciei Kosovo. Discutiile, la care participa delegatii ale Belgradului si Pristinei, se vor axa pe problema descentralizarii si a drepturilor comunitatilor.

Asupra ambelor parti s-au exercitat presiuni din partea comunitatii internationale pentru a rezolva pana la sfarsitul acestui an statutul politic pe termen lung al provinciei. Descentralizarea nu e un subiect nou pentru delegatii albanezi din Kosovo si pentru cei sarbi.

Moment crucial pentru negocieri

In ultimele cateva saptamani, in provincie s-a inregistrat o sporire a tensiunilor.

Politicienii sarbi locali l-au criticat intens pe seful interimar al misiunii ONU, acuzandu-l ca ii favorizeaza pe albanezii din Kosovo.

Iar forta de mentinere a pacii sub comanda NATO, KFOR, a redeschis recent o baza si a desfasurat trupe suplimentare in zonele sarbe din nord.
La rundele anterioare de negocieri nu s-a realizat nici un progres major.

Tehnic vorbind, Kosovo ramane parte a Serbiei, dar de la incheierea razboiului, in 1999, provincia este administrata de ONU.

Acum doua saptamani, presedintii si premierii Serbiei si ai Kosovo s-au intalnit pentru prima data ca sa discute statutul politic pe termen lung al provinciei.
Din nou, nu s-a ajuns la nici un acord.
Liderii albanezi insista asupra independentei, liderii sarbi spun ca sunt dispusi sa negocieze orice in afara de acest lucru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.