Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin va avea marti o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin, la o resedinta de vara a acestuia.

Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a confirmat oficial deplasarea lui Vladimir Voronin la Moscova.

"Conform intelegerii stabilite anterior, la 8 august, la Moscova, va avea loc intailnirea de lucru a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin", mentioneaza sec comunicatul biroului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Presa rusa scrie ca la intalnirea de marti urmeaza sa fie discutat un proiect propus de presedintele Voronin privind "normalizarea definitiva a relatiilor dintre cele doua state".

Potrivit publicatiei moscovite Kommersant, de exemplu, Vladimir Voronin i-ar fi prezentat lui Vladimir Putin textul proiectului sau inca la 22 iulie, in timpul curselor de cai prezidentiale, cu care s-a incheiat reuniunea la varf a Comunitatii Statelor Independente.

"Planul Voronin" - potrivit Kommersant
Cele cateva pagini de text, inmanate lui Putin, constituie, de fapt, un plan complex al presedintelui moldovean de normalizare a relatiilor dintre Republica Moldova si Federatia Rusa.

Relatiile s-au deteriorat drastic in urma deciziei lui Vladimir Voronin de a respinge, in 2003, controversatul plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean, cunoscut si ca "Planul Kozak".

Ce propune acum presedintele Republicii Moldova, potrivit ziarului Kommersant, care face trimiteri la surse sigure de la Moscova si Chisinau?

In primul rand, Vladimir Voronin solicita Rusiei sa anunte finalizarea misiunii sale de mentinere a pacii in regiunea nistreana, inceputa in 1992, si retragerea in totalitate a trupelor sale din aceasta regiune.
Vladimir Voronin considera ca un asemenea gest ar fi logic si promite sa recunoasca public meritul deosebit al Rusiei de mentinere a pacii in estul Republicii Moldova de la 1992 si pana acum.
Chisinaul- noteaza publicatia rusa - considera ca retragerea trupelor ruse ar fi chiar convenabila Rusiei, deoarece ar face lipsita de sens optiunea de schimbarea partiala a trupelor ruse de mentinere a pacii cu cele ale NATO.

Proiectul lui Vladimir Voronin include, de asemenea, acordarea unui statut de maxima autonomie regiunii nistrene in cadrul Republicii Moldova, dar in cadrul practicilor internationale pentru asemenea autonomii.
Retragerea trupelor si consolidarea pozitiei limbii ruse
In schimbul acceptarii acestor conditii, Chisinaul s-ar angaja sa garanteze, prin lege, un statut de neutralitate al "viitoarei Moldove reunificate".
Acest lucru- potrivit comentariilor din publicatia rusa- ar exclude posibilitatea amplasarii pe teritoriul Republicii Moldova a altor trupe sau baze militare straine si ar anula eventualele perspective ale tarii de aderare la NATO.

In plus, daca Vladimir Putin va accepta planul sau, Vladimir Voronin ar promite sa contribuie personal la "consolidarea pozitiilor limbii ruse si protejarea drepturilor cetatenilor rusi de pe ambele maluri ale Nistrului", se arata in articolul din Kommersant.
In cele din urma, Vladimir Voronin ar fi gata sa ofere garantii de intangibilitate proprietatilor rusesti, inclusiv din regiunea nistreana, precum si un regim maxim privelegiat pentru capitalul rusesc pe teritoriul Republicii Moldova. "Presedintele Voronin doreste sa se impace", titreaza ziarul Komersant.

Ramane de vazut insa daca presedintele Vladimir Putin, refractar pana acum la solicitarile Chisinaului, va considera ca a venit, intr-adevar, timpul pentru niste schimbari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.