"O lumina puternica a patruns in interiorul avionului", avea sa scrie colonelul Paul Tibbets, pilotul borbardierului B-29, "Enola Gay", de la bordul caruia a fost lansata prima bomba atomica. "Ne-am intors sa privim spre Hiroshima. Orasul era ascuns de norul acela monstruos de forma unei ciuperci". O clipa, nimeni nu a scos o vorba. Apoi, toti membrii echipajului au inceput sa vorbeasca deodata. "Uite, acolo! Uite, acolo! Uite, acolo!", a exclamat copilotul Robert Lewis, apucandu-l strans de umar pe Tibbets. In culmea surescitarii, i-a spus ca simte gustul fisiunii atomice, care aduce cu gustul plumbului. Apoi a scrijelit in graba in jurnalul sau: "Dumnezeule, ce am facut?" Au trecut 61 de ani de la acea zi de 6 august 1945, dar supravietuitorii cumplitei tragedii nu au uitat nici astazi imaginea de apocalips a celor petrecute atunci. Explozia "Baietelului" ("Little Boy") a degajat o imensa cantitate de caldura. Parjolul a distrus aproape toate cladirile pe o raza de peste 2,5 km.

Cand suflul de foc s-a izbit de muntii inconjuratori, s-a reflectat aidoma unui ecou si s-a napustit din nou asupra centrului orasului.
Au pierit instantaneu 78.000 de oameni, iar pana la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor radiatiilor, bilantul victimelor a ajuns la 140.000, din totalul de 350.000 locuitori cat numara orasul. Alte zeci de mii de victime s-au adaugat peste trei zile, la 9 august, cand a fost lansata bomba de la Nagasaki.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.