Armata israeliana se pregateste sa extinda ofensiva in Liban pana la raul Litani, situat la 20 de kilometri nord de frontiera cu statul evreu.

O operatiune de o asemenea anvergura ar avea nevoie de aprobarea premierului Ehud Olmert. Noul obiectiv al ofensivei israeliene este mult mai ambitios fata de cel initial, care presupunea realizarea unei zone tampon de securitate de numai cativa kilometri.

Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, le-a ordonat trupelor sa fie pregatite. Pana in prezent, premierul s-a opus unei inaintari in adancimea teritoriului libanez, deoarece nu este convins ca aceasta ar pune capat atacurilor cu rachete lansate de militiile siite Hezbollah asupra Israelului. Joi, armata a ocupat 20 de sate, situate la nord de frontiera. In prezent, in sudul Libanului actioneaza aproximativ 10.000 de militari israelieni. In cazul unei dezvoltari a ofensivei spre raul Litani, va fi necesara mobilizarea a doua brigazi care vor ridica efectivele angajate in operatiuni la 12.000 de soldati. Oficialii evrei au precizat ca nu doresc instituirea unei zone permanente de securitate in sudul Libanului, dupa modelul operatiunii Litani din 1978, care a marcat inceputul celor 22 de ani de ocupatie israeliana.Trupele israeliene vor ramane in aceasta regiune doar pana la sosirea unei forte internationale de mentinere a pacii.

Aviatia israeliana a lovit Beirutul in forta

Aviatia israeliana a efectuat ieri-noapte noi raiduri asupra sudului capitalei libaneze, Beirut, unde se afla principalul bastion al gruparii Hezbollah. Acest atac survine pe fondul razboiului verbal angajat intre liderului gherilelor siite, Hassan Nasrallah, si reponsabilii politici israelieni. Aviatia a bombardat de 19 ori, in mai putin de jumatate de ora, cartiere care au fost evitate, pana acum. Bombele au lovit sectorul Ouzad, din apropierea aeroportului.

Avioanele de recunoastere au lansat mii de fluturati asupra a patru cartiere din sudul Libanului, care ii invitau pe civili sa paraseasca zona pentru a nu fi loviti de bombe. Joi, Hassan Nasrallah a avertizat Israelul cu tiruri cu rachete asupra orasului Tel Aviv, in cazul in care statul evreu nu va renunta la bombardarea Beirutului. Liderul Hezbollah a mai afirmat ca gruparea pe care o conduce va pune capat acestor atacuri, daca Israelul va inceta atacurile asupra civililor din Liban.

Oficialii israelieni au precizat, insa, ca ofensiva aeriana va viza si alte cartiere situate in sudul Beirutului.Israelul a suferit ieri cele mai grele pierderi din cursul acestui razboi. Opt civili au fost ucisi in urma unei salve de rachete lansate de gherilele Hezbollah. Patru militari si-au pierdut viata in confruntarile din sudul Libanului. Numarul israelienilor ucisi in conflict a ajuns la 68, dintre care 27 civili. Numarul libanezilor ucisi de bombardamentele israeliene a depasit cifra de 900, dintre care 835 civili.

Zeci de oameni au murit in confruntarile de joi

Conflictul din Liban a atins un punct critic. Israelul a amenintat ca isi va extinde bombardamentele in apropiere de aeroportul din Beirut, situat la periferia de sud a orasului. Populatia din aceasta zona, scutita pana acum de raiduri aeriene, a fost indemnata sa fuga. In jurul orei 20, aviatia israeliana a efectuat un nou raid asupra periferiei orasului libanez Baalbek, din Valea Bekaa.

Pana acum nu au fost raportate victime. In confruntarile de joi din Libanul de Sud, patru soldati israelieni au fost ucisi, iar 11 civili evrei si-au pierdut viata dupa ce gruparea de gherila a lansat peste 100 de rachete asupra nordului Israelului. Potrivit postului de televiziune Canal 10, armata israeliana a instaurat o "zona de securitate", care inglobeaza 20 de sate, la granita sa cu Libanul. Ofensiva israeliana a intrat intr-o noua faza, accentul fiind pus pe operatiunile terestre.

Mii de soldati au patruns, noaptea trecuta, in sudul Libanului. De la inceputul conflictului, la 12 iulie, peste 900 de libanezi si-au pierdut viata, dintre care 30% sunt copii cu varste sub 12 ani. De cealalta parte, de 70 de evrei au fost ucisi, 29 de civili si 41 de militari. Armata israeliana a atact si in Fasia Gaza. Opt palestinieni, printre care si un copil, au fost ucisi, iar alti 26 raniti la Rafah, intr-un raid aerian, efectuat simultan cu un atac al blindatelor israeliene.

Judecati colaterale

In timp ce comunitatea internationala face eforturi sustinute pentru a pune capat razboiului, unele comunitati evanghelice din Statele Unite considera necesar ca acesta sa ia amploare, invocand autoritatea textelor biblice. Ei invoca profetiile continute in capitolele 38 si 39, din Cartea lui Ezekiel si militeaza pentru lansarea ostilitatilor impotriva Iranului pentru a grabi declansarea Armageddonului si cea de a doua venire a lui Iisus Hristos. Potrivit unui analist de la Universitatea Harvard, puternica sustinere acordata de Statele Unite Israelului se explica prin influenta exercitata de gruparile de lobby pro-israeliene in politica Washingtonului.

Stephen Walt este autorul unui studiu, publicat la inceputul anului, intitulat "Lobby-ul pro-israelian si politica externa a Statelor Unite". Lucrarea a creat controverse si a dat nastere unor reactii vehemente din partea grupurilor vizate, care au incercat sa il discrediteze pe autor acuzandu-l de antisemitism. Principalul reprezentant al lobby-lui pro-israelian este un popular teleevanghelist din San Antonio, statul Texas, pastorul John Hagee. Acesta considera necesara declansarea unui al treilea razboi mondial pornind din Orientul Mijlociu si sustinerea neconditionata a Israelului pentru a crea conditiile care ar permite revenirea lui Iisus pe pamant in cel mult 10 ani. Pentru Hagee, razboiul din Liban constituie inceputul sfarsitului si implinirea planului divin privind Israelul si Occidentul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.