Autoritatile britanice se tem de un nou val de imigranti din Romania si Bulgaria

Serviciile sociale britanice nu vor putea face fata unui nou val de imigranti din cele doua tari

Presa britanica a publicat un nou raport confidential al guvernului, care avertizeaza asupra impactului dramatic pe care l-ar putea avea un nou val de imigratie din Romania si Bulgaria, dupa extinderea Uniunii Europene in 2007. Documentul pune sub semnul intrebarii capacitatea serviciilor sociale de a face fata afluxului de est europeni care vin sa munceasca in Marea Britanie.

Documentul este semnat de acelasi secretar de stat din Ministerul de Interne care, acum o saptamana, avertiza ca imigratia legala din Romania si Bulgaria ar putea ajunge la 145.000 de persoane. Se crede ca multi dintre noii veniti vor fi persoane care nu au primit viza in trecut, sau care au comis fraude in ceea ce priveste regimul pasapoartelor.

De data aceasta, in raportul publicat de ziarul Mail on Sunday, secretarul de stat Joan Ryan se refera la consecintele sosirii bruste a unui nou val de imigranti, dupa cei 600.000 care au intrat deja in tara dupa 1 ianuarie 2004, la precedenta extindere a Uniunii Europene.

Care sunt problemele ridicate de imigranti

Mai intii in raport se spune ca imigrantii accepta sa lucreze pe salarii foarte mici, ceea ce dezechilibreaza piata muncii.

Apoi, majoritatea isi aduc si familiile si e greu de anticipat de unde ar putea fi gasiti suficienti profesori de engleza pentru a se putea asigura o educatie corespunzatoare copiilor acestora.

Nici spitalele nu sunt intr-o situatie mai buna. Deja est-europenii sunt acuzati ca blocheaza paturile de spital, in conditiile in care stiu ca doar asa primesc asistenta sanitara gratuita. In conditiile actuale, polonezii sau lituanienii care muncesc in Marea Britanie nu pot solicita asistenta sociala la fel ca cetatenii britanici, daca sunt capabili sa lucreze.

Secretarul de stat avertizeaza insa ca actualul sistem ar putea fi contestat cu succes in justitie de catre imigranti, care vor argumenta ca este discriminatoriu. Ea avertizeaza ca ar fi imposibil de calculat impactul acordarii de ajutoare sociale in mod direct catre imigrantii est europeni, mai ales daca estimarile alarmante privind numarul romanilor si bulgarilor care doresc sa vina la munca vor fi confirmate.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne britanic nu a comentat in detaliu continutul acestui raport, care era destinat doar membrilor cabinetului si nu ar fi trebui sa ajunga in mainile presei. S-a marginit doar sa spuna ca ministerul de Interne isi schimba politicile tinand cont de cresterea semnificativa a nivelului imigratiei legale din ultimii ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.