In numele principiilor pietei libere, marile companii fac legea, exploatind categoriile dezavantajate.

Chicago a devenit prima metropola americana care impune marilor lanturi de magazine un prag al salariului minim. Decizia prevede ca, pina in 2010, salariul minim sa creasca la 10$ pe ora, fata de 5,15$ in prezent, iar asigurarile sa creasca pina la 3$ pe ora. Conducerea gigantului american Wal-Mart, principala companie vizata de noua lege, considera ca dispozitia este gresita si ca va produce o crestere a somajului in rindul locuitorilor. Mai mult, conducerea Wal-Mart a avertizat ca nu va mai deschide nici un magazin in Chicago.

Wal-Mart promoveaza cele mai mici preturi cu amanuntul si isi revendica statutul de companie cu o politica sociala generoasa.

Wal-Mart exploateaza imigrantii ilegali

Cu toate acestea, intr-un sondaj de opinie realizat in 2005, 59% dintre respondenti au considerat ca "Wal-Mart este un rau pentru America. Desi preturile sint mici, acestea impun consumatorilor costuri economice si morale foarte mari." Acelasi sondaj arata ingrijorarea a 33% dintre americani ca Wal-Mart este pe cale sa devina un monopol pe piata comertului cu amanuntul.

Wal-Mart a fost implicat in ultimii ani in numeroase dispute publice legate de salariile mici ale angajatilor si de lipsa masurilor de protectie a mediului. Compania a fost acuzata de discriminare de gen in politica salariala si a promovarilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.