Reprezentanti ai Guvernului american, precum si ai unor importante think-tank-uri din Statele Unite, au cazut de acord ca procedurile de obtinere a vizei americane trebuie simplificate. Membri ai Departamentului de Siguranta Nationala al SUA, reprezentanti ai institutului de cercetare conservator Heritage Foundation si ai celui libertarian Cato Institute s-au reunit luni la Washington pentru a analiza daca Statele Unite sunt pregatite sa mai reduca masurile de restrictionare a accesului cetatenilor straini, inasprite in plus dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Dupa cum anunta serviciul de informatii al Departamentului de Stat american, participantii au cazut de acord de la bun inceput ca procedurile de acordare a vizelor sunt in prezent o povara pentru aplicanti. De aceea, Guvernul american are in vedere o regandire a sistemului. O simplificare a procedurilor ar fi necesara nu numai pentru a usura situatia cetatenilor straini, ci si pentru a promova cresterea economica, a construi noi aliante internationale si a intari siguranta natiunii americane, a explicat James Jay Carafano, de la Heritage Foundation.

Dincolo de aceste remarci cu caracter general, participantii la discutii au pus accent pe Visa Waiver Program, menit sa permita turistilor si afaceristilor straini sa ramana in Statele Unite fara viza timp de 90 de zile. In prezent, acest program este aplicat pentru 27 de tari, cele mai multe din Europa de Vest, la care se adauga Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Singapore, Brunei si Slovenia. Pe langa acestea, inca in jur de douasprezece tari sunt in negocieri de accedere la Visa Waiver program. Acestea sunt Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Coreea de Sud.

Stewart A. Baker, secretar adjunct pentru politici la Departamentul de Siguranta Nationala, a declarat ca Statele Unite sunt pe cale sa decida daca sunt pregatite sa includa noi tari in program. "Ultimele tari au accesat Visa Waiver Program in 1999", explica el, "iar de la 11 septembrie 2001 nimeni nu a mai fost adaugat la program, in parte din cauza temerilor ca extinderea programului ar putea ameninta siguranta nationala".

Dan Griswold de la CATO a exprimat opinia ca ar trebui gasite cai pentru ca tarile aplicante sa fie incluse in programul VWP, mai ales ca ele nu vor aduce riscuri mai mari decat statele ai caror cetateni sunt deja scutiti de viza. In plus, a explicat acesta, banii economisiti prin reducerea controalelor pentru aceste state ar putea fi folositi pentru o mai buna restrictionare a influxului de cetateni din tarile considerate periculoase.

Totusi, participantii la discutii se tem ca Guvernul american nu este inca pregatit sa introduca schimbari majore in sistemul de acordare a vizelor pentru cetatenii straini. Tot Dan Griswold a declarat: "Din pacate, sunt destul de pesimist in privinta intentiilor Congresului de a schimba ceva. Congresul pare mai degraba pornit sa ridice bariere decat sa le darame. Va trebui sa asteptam un moment mai oportun pentru a extinde participarea la programul de scutire de viza".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.