Ultimele eforturi de revitalizare a discutiilor privind liberalizarea comertului mondial au esuat si au aparut temeri ca va dura alte luni de zile pana ce negocierile vor fi reluate. Discutiile au fost lansate acum cinci ani, la intalnirea de la Doha, din Quatar, cand Organizatia Mondiala a Comertului a hotarat pentru prima data sa puna in centrul atentiei chestiunile care preocupa tarile in curs de dezvoltare. O chestiune deosebit de controversata este insa cea a agriculturii.

Tarile in curs de dezvoltare incearca sa obtina un acord prin care tarile bogate sa se angajeze sa reduca subventiile consistente acordate fermierilor dar negocierile nu fac nici un progres.

Chestiunea agriculturii este foarte controversata

Tarile in curs de dezvoltare vor ca Europa si Statele Unite sa reduca tarifele la importuri si subventiile acordate fermierilor. In schimb, Washingtonul si Bruxellesul doresc acces mai mare pe pietele statelor in curs de dezvoltare.

In pofida a cinci ani de negocieri, raman inca diferente de opinie semnificative in privinta nivelului pana la care statele bogate ar trebui sa-si reduca subventiile pentru agricultura si in ce masura ar trebui statele in curs de dezvoltare sa-si deschida pietele pentru bunurile industriale.

Saptamana trecuta, un grup de opt tari industriale a cerut directorului general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, sa medieze discutii pentru gasirea unei solutii.

Pascal Lamy a decis sa aduca la masa negocierilor statele reprezentative pentru marile blocuri comerciale, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeana, India, Japonia, Brazilia si Australia.

Discutiile de la Geneva se vroiau a fi o sesiune intensa de targuiala dar la care nimeni nu a venit cu prea mult optimism. Si, potrivit unor surse, pozitiile de pe care negociaza fiecare stat in parte au devenit atat de rigide, incat nu sunt multe sperante de progres.

Se relateaza ca discutiile au esuat in urma deciziei reprezentantei Statelor Unite, Susan Schwab, de a refuza sa faca vreun compromis pe marginea subventiilor acordate fermierilor.

Peter Mandelson s-a declarat profund dezamagit ca negocierile au esuat

Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, s-a declarat profund dezamagit ca negocierile au esuat si a criticat Statele Unite ca nu au dat dovada de flexibilitate in discutii.

Se speculeaza tot mai intens pe marginea ipotezei ca negocierile incepute acum cinci ani la Doha vor fi in cele din urma suspendate.

Surse din cadrul Uniunii Europene spun insa ca daca acest lucru se va intampla, atunci sansele sa mai fie vreodate reluate sunt minime.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.