Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, admite totusi ca SUA "nu pot decide ce fel de tara vor avea" irakienii

Administratia americana s-a grabit sa dezminta temerile ca noua constitutie irakiana va pune bazele unui regim islamic, dupa ce doi lideri religiosi siiti au declarat ca "Islamul va fi sursa de inspiratie a viitoarei constitutii permanente". Vicepresedintele SUA, Dick Cheney, a reactionat prompt la declaratiile ayatollahilor apropiati de liderul suprem siit Ali Sistani, aratandu-se increzator ca liderii laici ai comunitatii siite vor asigura o lege fundamentala echilibrata. Noua societate irakiana "nu va fi o versiune irakiana a Americii", s-a aratat convins Cheney, dar nici o teocratie dupa model iranian, deoarece irakienii ar fi inteles, crede vicepresedintele, "esecul lamentabil" al regimului din tara vecina. Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a facut un veritabil tur al televiziunilor americane pentru a dezminti posibilitatea ca viitoarea putere siita sa doreasca islamizarea tarii. "Siitii din Irak sunt irakieni, nu iranieni. Ideea ca ei vor sfarsi cu un guvern ca in Iran, cu o mana de clerici care sa controleze aproape toata tara, este putin probabila", crede Rumsfeld. Secretarul Apararii considera ca "ar fi o eroare imensa ca o tara ca Irakul, care ar putea profita de oportunitati, petrol, apa si de populatia instruita, sa nege participarea femeilor" la viata sociala.

Declaratiile lui Rumsfeld vin in urma informatiilor ca, in anumite regiuni siite, deja li se interzice femeilor sa iasa pe strazi fara valul islamic, vanzatorii de alcool sunt agresati si se doreste aplicarea legislatiei islamice in materie civila, ceea ce ar presupune ca fiicele sa mosteneasca jumatate fata de cat li s-ar acorda fiilor. Anul trecut, administratia civila americana intrase in conflict cu liderii religiosi cand acestia au dorit sa impuna tuturor femeilor valul islamic. Americanii declarasera "egalitatea sanselor" mai presus de orice reguli religioase, dar este de asteptat ca "ocupantii" sa nu se mai poata opune deciziei unui guvern suveran. De altfel, Donald Rumsfeld a declarat ca SUA "nu vor decide ce fel de tara vor avea" irakienii. Cel putin doi ayatollahi, dintre cei cinci care se bucura de cel mai mare prestigiu in Irak, declarasera ca, "daca se doreste stabilitate si securitate, nu trebuie afectate valorile si traditiile islamice ale tarii". Chiar daca liderii religiosi anunta ca "nu vor accepta nici un compromis", declarand "inadmisibila" separarea statului de religie, candidatii siiti par mai dispusi sa accepte macar ca formatiunile sunite sa participe la elaborarea constitutiei. Miza dezbaterilor in adunarea constituanta, a carei componenta precisa va fi cunoscuta in cateva zile, nu este aceea a protejarii valorilor islamice, lucru pe care il doresc si sunitii, ci obtinerea de catre liderii religiosi siiti a unui drept de veto in chestiuni politice, asemenea confratilor din Iran. Aceasta pretentie, neexprimata inca expres de ayatollahi, dar banuita de suniti si de americani, este cea mai mare temere privind deraparea inspre un regim teocratic a fragilei democratii irakiene edificate in urma alegerilor de acum noua zile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.